Rabobank: tijdelijke AI-stop

by Ziptone

Rabobank: tijdelijke AI-stop

by Ziptone

by Ziptone

Data, financieel en niet-financieel, zijn essentieel voor Rabobank. Chief innovation and technology officer Bart Leurs vertelt in Management Scope dat de bank tijdelijk op de AI-rem trapt: eerst de data-governance en de datahuishouding op orde.

 

AI-stopVolgens Bart Leurs, chief innovation and technology officer van Rabobank is Artificial intelligence geen hype, maar een doorbraaktechnologie. Leurs is er stellig van overtuigd dat AI grote maatschappelijke vraagstukken kan helpen oplossen. Rabobank wil hierbij een belangrijke rol spelen, met name op het gebied van food & agri, de energietransitie en een inclusieve samenleving. Maar de ontwikkelingen generatieve AI gaan zo snel, dat Rabobank tijdelijk op de rem trapt.

Er liggen veel kansen en er is geen enkel domein waar AI-technologie de bank niet raakt – of het nu gaat om duurzaamheid of het detecteren van frauduleuze praktijken. De randvoorwaarden voor Rabobank zijn echter duidelijk: de datahuishouding moet op orde zijn, datamodellen die gebruikt worden moeten goed zijn. Dat wil zeggen: uitlegbare algoritmen, zonder bias. “Veel van onze kernprocessen draaien al op data en algoritmes. Er worden steeds minder besluiten door mensen genomen. Als een klant geen hypotheek krijgt, moeten we altijd kunnen uitleggen waarom dat zo is,” aldus Leurs.

Alle medewerkers trainen op data-analytics

Management Scope is mediapartner van Ziptone

Alles valt of staat met solide data-management en data governance. Daarom investeerde de bank fors in een masterplan data-management. Leurs somt op: “Onderdelen daarvan zijn dat alle medewerkers data analytics-trainingen volgen en dat ook binnen de raad van bestuur data en technologie een strategisch leerpunt vormen. Belangrijke stap daarnaast is dat we investeren in technologie die toekomstvast is. Op ons nieuwe Global Data Platform hebben we straks alle data van het bedrijf op één plek en kunnen we oneindig data laden. We moeten ervoor zorgen dat onze 42.000 mensen op de juiste manier met data omgaan en dat er uiteindelijk betrouwbare en kwalitatief goede data in ons platform staan.”

Reparaties

Een ander onderdeel van het masterplan is dat de bank veel tijd heeft gestoken in data governance. Leurs legt uit dat in het verleden systeemvelden verkeerd zijn ingevuld – denk aan een aantekening van een hypotheekadviseur of het gebruik van een komma in plaats van een punt. Een flink aantal medewerkers is bezig geweest om die datavelden te repareren, zodat de data gebruikt kunnen worden voor algoritmen.

Leurs verwacht dat het belang van data en algoritmes exponentieel zal groeien. Dat komt mede door de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van gen AI, ofwel generatieve AI; complexe technologie is zoveel toegankelijker geworden. Dankzij prompt engineering hoef je niet meer te kunnen coderen om software te ontwikkelen; je hoeft alleen maar opdrachten te kunnen geven. Met een programma als GitHub Copilot kunnen ze beter, sneller en foutlozer coderen. Die versnelling gaat hard, zo hard dat we het soms niet meer kunnen beheersen.”

AI-stop

Om te garanderen dat de bank op een goede, ethische manier met AI omgaat, is vanuit de raad van bestuur sinds kort een tijdelijke AI-stop afgekondigd. “We zagen dat developers erg enthousiast gingen experimenteren met bijvoorbeeld ChatGPT en Google BARD, ook een AI-tool om codes te genereren. Als bank willen we niet dat er bepaalde codes worden gedeeld of dat data van klanten op platformen van Amerikaanse techbedrijven terechtkomen. Dat mogen we ook niet, onze klantgegevens zijn goed beschermd. Daarom mag momenteel niemand vanaf bedrijfsapparaten met ChatGPT of Google BARD werken.” Rabobank wil eerst een beveiligde omgeving creëren waarin dat verantwoord kan.

De bank wil nu snel in kaart brengen welke interventies nodig zijn om de risico’s te beperken. “Daarna pakken we de kansen die AI biedt, direct weer op,” aldus Leurs.

Lees het volledige artikel op Management Scope

Ook interessant

Featured, Kennispartners, Technologie
Top