Radboudumc: over paar jaar meer dan de helft van patiëntcontact op afstand

by Ziptone

Radboudumc: over paar jaar meer dan de helft van patiëntcontact op afstand

by Ziptone

by Ziptone

Over drie jaar, aldus het streven van het Radboudumc, moeten artsen 20 procent van hun consulten doen via videobellen. Dat komt neer op ruim 9.000 consultent per maand. Samen met de 33 procent die nu al telefonisch wordt afgehandeld, is straks meer dan de helft van de afspraken ‘op afstand’. Dat schrijft NRC in een uitvoerig artikel over digitaal contact met patiënten.

 

videobellenNu is 4 procent van de consulten in (zo’n 1.850 per maand) een beeldbelafspraak. Martijn Stommel is naast lever- en alvleesklierchirurg bij het Radboudumc ook initiatiefnemer van een groot project om het aantal digitale consulten fors te verhogen. Dat project loopt sinds oktober 2023 binnen het Radboudumc en het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis. Stommel doet ook onderzoek naar videobellen in medische context.

Zo min mogelijk mensen onnodig naar het ziekenhuis laten komen

Het project, dat ruim drie ton kost, past in een bredere trend naar meer digitale zorg. Voor de videoconsulten heeft het ziekenhuis geïnvesteerd kleine en goed geïsoleerde beeldbelhokjes beschikbaar, waar artsen kunnen bellen met patiënten zonder te worden afgeleid. Beeldbellen is goed voor het milieu en de portemonnee en scheelt ziekenhuizen geld en personeel. Voormalig minister Kuipers is een fervent voorstander van hybride zorg.

HMCC“Een gemiddelde huisartsenpraktijk ontvangt zo’n 15 tot 30 duizend calls per jaar. Het gaat niet alleen om het maken van afspraken, maar ook om medische vragen en het afgeven van herhaalrecepten. Veel assistenten hebben geen tijd om de huisarts te ondersteunen bij zijn consulten.” Lees meer: Help, de dokter verzuipt – over het uitbesteden van telefoonverkeer door huisartsen en zelfstandige behandelcentra

Stommel wijst in het artikel ook op andere voordelen van consulten op afstand. “Mensen zijn vaak gestrest als ze naar het ziekenhuis moeten”, zegt hij. „Ze zijn bang dat ze de weg niet kunnen vinden, niet op tijd zijn door files, de auto niet kwijt kunnen. En eenmaal binnen vinden ze zo’n ziekenhuis overweldigend met al die witte pakken.” Kortom, thuis luisteren mensen beter.

Weerstanden en oud gedrag

Een wetsvoorstel van D66 om patiënten het recht te geven op een digitale afspraak met een zorgverlener – in lijn met wat de Patiëntenfederatie graag wil – stuit op weerstanden. Sommige artsen vinden dat dat niet verder mag gaan dan het aangeven van een voorkeur. Andere artsen vinden dat ze zorg moeten verlenen in bijzijn van de patient, en niet via een scherm. Ook zijn er risico’s verbonden aan digitale consulten, zoals veiligheid en privacy. Waar voorzieningen zijn getroffen, wordt meestal ‘ingebeld’ vanuit de beveiligde omgeving van een beschermde, online patiëntenomgeving.

Koudwatervrees

Het Radboudumc heeft al lange tijd ervaring met videobellen – sinds 2014. De techniek is sinds die tijd beter geworden. In de coronaperiode steeg het aantal beeldconsulten bij het Radboudumc van 50 naar 3.000 per maand. Na de pandemie zakte het volume weer terug, omdat de artsen terugvielen op oud gedrag. Daarnaast zijn niet alle patiënten even enthousiast – al gaat het vaak om koudwatervrees. Wie naar het ziekenhuis wil komen, mag dat altijd doen. Maar de enige reden om hier te zijn, is een handeling die we hier moeten uitvoeren, aldus Marlies Schijven, die zich als chirurg in het Amsterdam UMC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam bezighoudt met digitale innovaties in de zorg. Lees het volledige artikel (NRC/Ziptone)

Ook interessant

Customer Experience, Featured
Top