Toch miljoenenschikking tussen Atos en VNG inzake GT Connect

Toch miljoenenschikking tussen Atos en VNG inzake GT Connect

by Ziptone
29 maart 2024

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) won mede namens zo’n honderdvijftig gemeenten tot twee keer toe een rechtszaak tegen Atos, naar aanleiding van het opzeggen van het GT Connect-contract. Toch is er geschikt in de bodemprocedure die de IT-dienstverlener nog had aangespannen. Dat schrijft Computable vandaag.

 

Over waarom de VNG alsnog overstag is gegaan en de hoogte van de schikking, weigert de vereniging een toelichting te geven, aldus Computable. Atos was winnaar van de aanbesteding GT Connect die in april 2019 werd afgerond. Atos zou voor circa honderdvijftig gemeenten en gemeentelijke organisaties het platform leveren voor het afhandelen van spraakverkeer, inclusief dat van de klantcontactcenters.

Omdat het platform niet van de grond kwam, trok een jaar later de VNG de stekker uit het miljoenenproject en legde zij Atos ook een aantal contractuele boetes op. De rechtszaken die volgden, leidden tot de uitspraak dat VNG en de 149 betrokken gemeenten de overeenkomst met Atos rechtmatig hadden ontbonden. Atos claimde tientallen miljoenen euro’s te hebben geïnvesteerd om GT Connect aan te laten sluiten bij de wensen van VNG en de deelnemende gemeenten en zou die investeringen niet meer terug kunnen verdienen.

Naar nu blijkt heeft de VNG namens de betrokken gemeenten deze zaak vorig jaar in alle stilte geschikt. Opmerkelijk, gezien de twee eerder gewonnen rechtszaken en de ‘vol vertrouwen’- uitspraken. De vereniging weigert echter een toelichting te geven op de minnelijke schikking. Er zou in de vaststellingsovereenkomst volledige geheimhouding zijn overeengekomen. Op basis van eigen rekenwerk komt Computable tot de voorzichtige conclusie dat er op z’n minst een paar miljoen aan publiek geld aan Atos is betaald. De daarop volgende aanbesteding, GT Connect 2, is gewonnen door Vodafone. (Computable, Ziptone)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top