Teleperformance voorziet beperkte groei in 2024

Teleperformance voorziet beperkte groei in 2024

by Ziptone
7 maart 2024

Teleperformance heeft gisteren de jaarcijfers over 2023 bekend gemaakt. Het bedrijf voorziet een beperkte groei in het komende jaar; het bedrijf heeft zijn omzetdoelstelling voor het afgelopen jaar niet weten te realiseren.

 

De omzet kwam uit op 8.345 miljoen euro voor het jaar eindigend op 31 december 2023, een stijging van 2,3 procent ten opzichte van 2022. De omzet in Europa kwam uit op 2.536 miljoen in 2023. Het bedrijf had de omzetverwachtingen al twee maal naar beneden bijgesteld.

De EBITDA kwam uit op 1.775 miljoen euro, een stijging met +1,4% ten opzichte van het voorgaande jaar en goed voor een marge van 21,3%, tegenover 21,5% in 2022.

Vogens CFO Olivier Rigaudy hebben “alle grote spelers hun prognoses aanzienlijk verlaagd” in een toelichting aan journalisten: “We zijn voorzichtig”. Afgelopen jaar voorspelde TP dat tot een derde van de activiteiten in de komende drie jaar zou worden geautomatiseerd. Beleggers plaatsen vraagtekens bij deze optimistische vooruitzichten; dat deden ze ook al toen TP communiceerde over de verwachte omzetkrimp in april vorig jaar.

Analisten verbazen zich over de consolidatie in de BPO-markt voor klantcontact, zo schrijft de Financial Times. Aanleiding is de overname van Majorel door Teleperformance, voorafgegaan door de overname van Webhelp door Concentrix. Maar ze wijzen ook op een opmerkelijk onderdeel in de presentatie van de laatste kwartaalresultaten van TP. Waarom consolideren als de spelers zelf suggereren dat de markt gaat krimpen door de inzet van generatieve AI?

De aandelen van Teleperformance zakten vorige week naar een 7-jarig dieptepunt nadat de Zweedse rivaal Klarna een resultaatboost aankondigde als gevolg van zijn eigen Open AI-aangedreven klantenservicemedewerker. Ze zijn daarna wel weer opgeveerd; volgens Rigaudy is die koersval het resultaat van een misverstand over hoe kunstmatige intelligentie (AI) is geïntegreerd in de oplossingen van Teleperformance.

Als TP ondergewaardeerd blijft, overweegt het bedrijf door te gaan met het opkopen van eigen aandelen, iets dat al is opgestart. Voor dit jaar verwacht TP een organische omzetgroei van ongeveer 2% tot 4% en een stijging van de recurrente EBITA-marge met 10-20 basispunten (bps). (Teleperformance/Ziptone)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top