Misleiding bij telemarketing: 1,1 miljoen euro boete voor energieverkoper HEM

Misleiding bij telemarketing: 1,1 miljoen euro boete voor energieverkoper HEM

by Ziptone
3 april 2024

boeteDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft energieleverancier Allround Hollands Energie B.V. (handelend onder de naam Hollandse Energie Maatschappij, ofwel HEM) een boete van 1,1 miljoen euro opgelegd voor het misleiden van consumenten bij de telefonische verkoop van energiecontracten.

 

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat verkopers die namens HEM telefonisch energiecontracten verkochten vaak zo dwingend te werk gingen, dat er ook sprake is van een agressieve handelspraktijk. Dat heeft de ACM bekend gemaakt op de eigen website.

De ACM zegt verschillende keren te hebben gewaarschuwd voor de hoge tarieven van HEM omdat uit de Monitor Consumentenmarkt Energie bleek dat de prijzen voor vaste contracten bij HEM ver boven het prijsplafond lagen. Deze dure vaste contracten werden via misleidende en vaak agressieve werving aangeboden aan klanten die hierdoor hun – vaak voordeliger – contract kwijt raakten, aldus ACM.

Verkopers waren niet duidelijk over de voorwaarden en tarieven van de contracten, waardoor klanten vaak pas later door hadden dat zij onder valse voorwendselen waren overgezet naar een duur contract van HEM. Klanten die weg willen bij HEM werden vervolgens vaak geconfronteerd met hoge opzegvergoedingen.

HEM kreeg eerder al beperkende voorwaarden opgelegd vanuit de ACM, vanwege het niet op orde zijn van de administratieve afwikkeling van terugbetalingen bij eindafrekeningen. Daarnaast stonden de praktijken van de energieverkopers al sinds 2021 in de schijnwerpers, onder andere van FTM, Radar en consumentenprogramma BOOS.

De ACM concludeert nu dat HEM door de misleidende en agressieve werving en door de hoge tarieven en hoge opzegvergoedingen klanten ernstig heeft benadeeld. “Sommige klanten betalen hierdoor ook nu nog onterecht maandelijks honderden euro’s meer voor gas en elektriciteit. De ACM vindt de overtredingen zeer ernstig en legt het bedrijf daarom een boete van 1,1 miljoen euro op,” aldus de verklaring. HEM kan tegen de opgelegde boete in beroep gaan. (ACM, Ziptone)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top