BSN en inlog digitale overheid voor Caribisch Nederland

BSN en inlog digitale overheid voor Caribisch Nederland

by Ziptone
5 januari 2024

De Ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Dit wetsvoorstel regelt de invoering van het Burgerservicenummer (BSN) en inlogmiddelen van de digitale overheid in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

 

Het wetsvoorstel van Van Huffelen wordt nu voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Het streven is om het wetsvoorstel halverwege 2024 aan de Tweede Kamer aan te bieden. Het doel van de wet is om de digitale overheid en samenleving in Caribisch Nederland te versterken.

Tot nu toe alleen een ID-nummer

Op dit moment hebben de bijna 29.000 inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba veelal alleen een ID-nummer, dat niet veilig en goed kan aansluiten op DigiD. Met het BSN hebben inwoners een uniek persoonsnummer waarmee ze zich bij overheidsorganisaties kunnen identificeren.

Zo krijgen zij ook toegang tot de inlogmiddelen van de digitale overheid in Nederland, zoals DigiD en eHerkenning, om hun zaken te regelen met de overheid. Denk aan het online doorgeven van een verhuizing of het doen van belastingaangifte.

Het wetsvoorstel legt zo een belangrijke basis om overheidsdiensten in Bonaire, Sint Eustatius en Saba stapsgewijs steeds meer digitaal aan te bieden en toegankelijker te maken.

Het wetsvoorstel is tot stand gekomen in samenwerking met de overheden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Van 19 juni tot 31 juli 2023 konden burgers via een internetconsultatie reageren op het voorstel. (Rijksoverheid)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top