Loslaten van de fax is lastig, niet alleen in Duitsland

by Ziptone

Loslaten van de fax is lastig, niet alleen in Duitsland

by Ziptone

by Ziptone

De Duitse Bondsdag heeft besloten om tijdens de behandeling van de begroting voor 2024 de faxapparaten in de kantoren van de Bondsdag af te schaffen. De aanvraag voor de afschaffing werd ook per fax ingediend, aldus het Duitse vakmedium Winfuture.

 

Volgens Der Spiegel is tijdens een van de eerste vergaderingen over de begrotingsaanpassing 2024 besloten dat de Bondsdagadministratie wordt verzocht om uiterlijk 30 juni 2024 alle faxapparaten in de eigendommen van de Bondsdag af te schaffen. Ook is de opdracht gegeven om alle werkprocessen en activiteiten waarvoor deze apparaten tot nu toe werden gebruikt volledig te digitaliseren.

Voor zover bekend zijn er nog steeds honderden verschillende faxapparaten in gebruik bij de administratie van de Bondsdag. De apparaten verslinden papier, hebben aparte onderhoudscontracten en aparte telefoonlijnen nodig en vreten elektriciteit vanwege het continue gebruik van de soms verouderde apparaten. De Bondsdag houdt een slag om de arm: de faxen moeten weliswaar uit de processen worden gehaald, maar mogen niet weg. Mogelijk krijgen de apparaten een rol in alternatieve communicatie in het geval van een cyberaanval.

Stoppen met de fax valt nog niet mee

De Bondsdag is hekkensluiter. In de afgelopen vijf jaar hebben tal van grote en kleine Duitse organisaties aangekondigd hun fax-kanaal te sluiten, in verschillende jaren, maar steeds per 30 juni.

Het meest in het oog springende was het besluit van Deutsche Post dat in mei 2019 bekend maakte om per 30 juni te stoppen met de zogenaamde E-Post, een wettelijk erkende communicatievorm via de fax. Softwarebedrijf AAIC stopte per 30 juni 2023, Deutsche Renteversicherung volgt de einddatum van de Bondsdag (30 juni 2024). Vodafone Duitsland zou in januari dit jaar nog steeds een faxnummer in bedrijf hebben. En bij deze autodealer staat het faxnummer prominent vermeld bij alle medewerkers die klantcontact hebben. Kortom, ontfaxen is een opgave.

Nederland heeft ook moeite met ontfaxen

In Nederland was de Rechtspraak een van de (formele) hekkensluiters. Omdat KPN in 2023 de dienstverlening rondom ISDN-lijnen stopte, besloot de Rechtspraak om per 1 februari 2022 de communicatie per fax onmogelijk te maken. Daarvoor in de plaats kwam ‘Veilig Mailen’. In het jaar voor de stopzetting ontving de Rechtspraak iedere maand nog zo’n 30.000 faxen en werden ongeveer 3.500 faxen verzonden.

Maar andere onderdelen van de Nederlandse overheid hebben de fax nog volop in bedrijf: IND, AIVD, UWV, ministeries zoals BuZa, Defensie, Financiën, Justitie en Veiligheid en OCW. De fax is ook nog populair bij advocaten, apotheken en huisartsen, ziekenhuizen en gemeenten, zoals Venlo, Sittard-Geleen, Maassluis en vele anderen.

Met dank aan Mark Elschot die de fax een romantische herinnering noemde.

Ook interessant

Featured, Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top