Duitsland: minder (vaste) belminuten, meer dataverkeer

Duitsland: minder (vaste) belminuten, meer dataverkeer

by Ziptone
16 juni 2023

Het aantal belminuten neemt af in Duitsland. Die daling was al zichtbaar voor de coronapandemie, maar zet, na een tijdelijke stijging tijdens de coronaperiode, nu door.

Het volume van gesprekken via vaste netwerken daalde tot 2019. Na een tijdelijke stijging in het eerste pandemiejaar 2020 tot een totaal van ongeveer 104 miljard belminuten, volgde een daling in het tweede pandemiejaar 2021, met ongeveer 93 miljard belminuten. In 2022 bleven de belminuten dalen tot ongeveer 80 miljard. Dat constateert het Duitse Bundesnetzagentur (BNetzA) in het jaarverslag dat begin deze maand werd gepubliceerd.

Over het algemeen kan worden vastgesteld dat het belang van klassieke telecommunicatiediensten afneemt ten gunste van digitale, mobiele diensten. Het jaarverslag bevat voor het eerst ook cijfers over de ontwikkeling van gesprekken en van messenger- en videoconferentiediensten, verzameld door (mobiele) providers. Er werden in 2022 ongeveer 159 miljard uitgaande belminuten verbruikt via binnenlandse mobiele netwerken. Per simkaart komt dat neer op ongeveer 126 minuten per maand.

(tekst loopt door onder afbeelding)

dataverkeer

 

Voor het eerst werden bijna twee keer zoveel belminuten gegenereerd via mobiele toestellen als via het vaste netwerk. BNetzA schrijft dat toe aan de verbeterde spraakkwaliteit en netwerkdekking, vaste tarieven en het feit dat jongere generaties geen vaste telefoonverbinding meer hebben.

Online communicatie in opmars

In 2022 voerden Duitse gebruikers minstens 121 miljard minuten aan spraak en 143 miljard minuten aan videocalls uit via messenger- en videoconferentie-diensten. Het volume op deze gebieden is groter dan het volume aan telefonie via het vaste netwerk.

De populariteit van deze diensten is niet alleen terug te zien in de belminuten, maar ook in de gebruikersaantallen. In 2022 meldden de aanbieders van messenger- en videoconferentiediensten ongeveer 225 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in Duitsland. Dit komt rekenkundig overeen met ongeveer 3,5 diensten die parallel worden gebruikt per gebruiker.

Die populariteit verklaart ook de stijging in dataverkeer, zowel vast als mobiel. In 2022 werd in totaal 121 miljard gigabyte verzonden in vaste netwerken in Duitsland. Sinds 2019 is er een stijging van ongeveer 20 per jaar te zien, met 121 miljard gigabytes in 2022. Ook het mobiele datavolume blijft sterk stijgen: terwijl het datavolume eind 2021 5.457 miljoen gigabyte bedroeg, was dat eind 2022 opgelopen tot 6.714 miljoen gigabyte, een groei van 23 procent in een jaar tijd. (Bron)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top