Is het gemeentelijk KCC klaar voor extra paspoortaanvragen?

by Ziptone

Is het gemeentelijk KCC klaar voor extra paspoortaanvragen?

by Ziptone

by Ziptone

Of we een ‘paspoortrel’ krijgen zoals in het Verenigd Koninkrijk, valt te bezien, maar de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB) bereidt zich alvast voor op een hausse in de paspoortaanvragen in 2024. De NVVB heeft hiervoor zelfs een subsidie gekregen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).   

De vraag naar medewerkers voor de afdelingen Burgerzaken zal de komende jaren extra toenemen doordat het aantal reisdocumentaanvragen flink hoger zal worden, aldus de NVVB. Dit komt omdat in 2014 de geldigheid van paspoorten van vijf naar tien jaar is gegaan. Er is dus een grote groep paspoorten die komend jaar vernieuwd zal moeten worden.

Naast de afdeling Burgerzaken (die vaak al te maken met ondercapaciteit) zullen ook KCC’s met extra vragen geconfronteerd worden. De kans daarop neemt toe als de verwerking niet goed of snel genoeg verloopt of er problemen ontstaan richting de vakantieperiode. De NVVB heeft er daarom voor gekozen om via een landelijke campagne en promotiedagen verspreid over het land te laten zien hoe mooi, afwisselend en belangrijk het werk van Burgerzaken is.

Gemeentelijk KCC

Hiermee wil de NVVB werkzoekenden, zij-instromers en andere geïnteresseerden proberen te werven voor gemeenten in het hele land. Mensen die geïnteresseerd en geschikt zijn voor het vakgebied Burgerzaken kunnen direct en kosteloos een spoedopleiding volgen. Vervolgens kunnen ze gekwalificeerd aan het werk. De NVVB gaat voor zo ver de informatie strekt, niet aan de slag met de capaciteit in gemeentelijke KCC’s.

Sommige gemeenten regelen zelf dat de capaciteit van hun afdeling burgerzaken en KCC aansluit op de vraag, zo blijkt uit een publicatie van vakblad Binnenlands Bestuur. Dat meldt dat de gemeente Meierijstad, samen met een aantal andere gemeenten in Brabant, al sinds lange tijd een leer-werktraject heeft voor nieuwe medewerkers van het KCC en Burgerzaken heeft opgesteld. Deelnemers aan het traject krijgen een algemene opleiding tot medewerker Publiekszaken bij een gemeente en zij lopen (onbetaald) stage. Deze opleiding duurt een jaar. Een baangarantie krijgen deelnemers niet, maar de ervaring leert dat het overgrote deel – negen van de tien – wel bij de gemeente aan de slag gaat, aldus Binnenlands Bestuur.

Uitstroom onder jongeren

VNG constateerde halfweg vorig jaar dat de arbeidsmarktkrapte ook impact heeft op gemeentelijke organisaties, onder andere in de vorm van een toenemende werkdruk. Een op de vijf vacatures is lastig te vervullen en gemeenten hebben te maken met een toenemende uitstroom, vooral onder jongere medewerkers. Een aanzienlijk deel daarvan vertrekt overigens naar een andere gemeente. Tegenover deze uitstroom staat vooralsnog geen beleid bij 62% van de gemeenten, zo vond VNG uit. (Ziptone)

Ook interessant

Featured, Human Resources

One Comment

  1. Steeds meer gemeenten krijgen taken en verantwoordelijkheden toebedeeld vanuit de landelijke overheid. Dat in combinatie met beperkte budgetten, krapte op de arbeidsmarkt en de uitgestelde vraag vanuit de burger i.v.m. corona krijgen gemeenten een flinke uitdaging om alle vraag goed te kunnen verwerken, nu als in de toekomst. Het is nodig de personele inzet op de front- (KCC en Balies) en de backoffice te integreren en overstijgend de capaciteiten goed in te zetten. Capaciteitsmanagement en Participatie door medewerkers op hun werktijden en rooster zijn essentieel om dat voor elkaar te krijgen. Zo niet, dan zal de werkdruk leiden tot veel verzuim en de ontevredenheid leiden bij de burger van de gemeente. Het is nu het moment om die stappen te zetten!

Comments are closed.

Top