Top Avaya: voortbestaan onderneming in huidige vorm onzeker

by Ziptone

Top Avaya: voortbestaan onderneming in huidige vorm onzeker

by Ziptone

by Ziptone

klik om te vergroten

De publicatie van onverwacht tegenvallende kwartaalcijfers en een daaropvolgende daling van de aandelenkoers van contactcentertechnologiebedrijf Avaya hebben een staartje gekregen. Analisten zijn in de financiële rapportage over het derde kwartaal op een alinea gestuit, waarin de leiding letterlijk “aanzienlijke twijfel” uit over het voorbestaan van Avaya in de huidige vorm.

Een dergelijke uitspraak is geen vrijblijvende. maar wordt formeel gedaan als er gerede twijfel bestaat over het vermogen van een entiteit om haar bedrijfsactiviteiten voort te zetten, bijvoorbeeld omdat de onderneming waarschijnlijk niet in staat zal zijn haar verplichtingen binnen een jaar tijd na te komen.

“There is substantial doubt about the Company’s ability to continue as a going concern.” (Alan Masarek, ceo Avaya)

Analist Brent Kelly ziet in de uitspraak van de board dan ook hints richting een faillissement, een mogelijkheid voor Avaya om van de schuldenlast af te komen. “De omzet en marges van het bedrijf zijn niet voldoende om die schuldenlast af te lossen,” aldus Kelly tegen vakmedium No Jitter, dat aangeeft dat er zo’n 7.000 medewerkers op de payroll staan die ook betaald moeten worden.

Nieuwe herstructurering?

Bij een eerder faillissement en de daaropvolgende doorstart stootte het bedrijf alle netwerkactiviteiten af aan Extreme Networks. Volgens No Jitter kostte dat besluit investeerders enkele miljarden dollars; Kelly verwacht dat bij een nieuwe herstructurering of faillissement het de kernactiva zullen zijn die op het spel staan.

De reserves van het bedrijf zijn het afgelopen jaar met 600 miljoen dollar geslonken; het afgelopen jaar ondervond Avaya bovendien aanzienlijke moeite om extra kapitaal aan te trekken, aldus ChannelFutures. Moody’s heeft na de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers de rating van het bedrijf verlaagd.

Ook analist Dave Michels is kritisch. “Het bedrijf heeft al enige tijd geen duidelijke gedetailleerde visie of technische roadmap gecommuniceerd”, aldus Michels op No Jitter. “De weinige belangrijke updates die er zijn geweest, zijn slecht gecommuniceerd. Avaya heeft mogelijk al zijn producten omgedoopt tot OneCloud om de richting en gezondheid van individuele productlijnen binnen zijn portfolio te verdoezelen.”

“Agressieve acties”

Alan Masarek, sinds augustus 2022 de nieuwe president en CEO van Avaya en afkomstig van Vonage, wil dat het bedrijf slanker, meer wendbaar en innovatiever wordt. Masarek beschikt onder meer over expertise op het gebied van Enterprise Communications en het samenbrengen van UCaaS, CCaaS en CPaaS. Masarek was eerder CEO van Vonage en was daarvoor Director, Chrome & Apps bij Google nadat hij een eigen bedrijf had opgezet dat is gekocht door Google. Bij de presentatie van de kwartaalresultaten kondigde Masarek “agressieve acties aan” die moeten helpen om kostenstructuur van Avaya aan te passen.

Als die reorganisatie niet slaagt, staat de dienstverlening aan tienduizenden klanten wereldwijd op het spel. Avaya-systemen zijn ook in gebruik bij het Amerikaanse leger en bij de Amerikaanse overheid. Analist Brent Kelly denkt dat er in het geval van een faillissement wel een partij is te vinden die (onderdelen van) de kernactiviteiten wil overnemen. Volgens Kelly zou Microsoft een geschikte overnamekandidaat zijn, omdat het bedrijf geen eigen stand alone contactcentertechnologie aan boord heeft. (Ziptone/Erik Bouwer)

Ook interessant

Featured, Technologie
Top