Van Huffelen stelt ambities digitale publieke dienstverlening bij

Van Huffelen stelt ambities digitale publieke dienstverlening bij

by Ziptone
12 april 2024

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen stelt verschillende plannen op het gebied van digitale publieke dienstverlening uit en is over de voortgang van andere initiatieven negatief gestemd. 

 

digitale publieke dienstverleningEen eerder aangekondigde nieuwe website waarop mensen alle praktische informatie over publieke dienstverlening in samenhang zouden kunnen vinden, zou in het eerste kwartaal van 2024 live gaan. Nu komt Van Huffelen (foto) daarop terug, aldus iBestuur.

Als redenen worden opgevoerd dat er te veel verschillen tussen bestaande websites die gebundeld zouden worden te groot. Het gaat dan onder meer om Rijksoverheid.nl en Nederlandwereldwijd.nl. Ook bleek uit onderzoek dat mensen overheid.nl de meeste logische plek om naar dit soort informatie te zoeken. Er is meer tijd nodig om van overheid.nl dé plek voor overheidsinformatie te maken. In de tussentijd blijft de informatie staan waar hij staat.

De evaluaties zijn afkomstig uit de tweede zogenaamde Verzamelbrief Digitalisering van Van Huffelen, die een overzicht biedt van de voortgang van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Van Huffelen had verwacht dat er grotere stappen gezet zouden zijn in het ontwerpen van een overheidsbrede loketfunctie.

Inhaalslag digitale overheid Caribisch Nederland “niet realistisch”

Het idee dat de burger bij elke dienstverlener aan het juiste loket staat, is voorlopig nog toekomstmuziek. Ook constateert Van Huffelen dat in 2023 nog maar 39 procent van de overheidssites en –apps voldeed aan de wet voor digitale toegankelijkheid.

Ook een snelle inhaalslag voor Caribisch Nederland op het gebied van de digitale publieke dienstverlening is niet realistisch, schrijft Van Huffelen. Ze werkt aan een visie en een roadmap. Ook vindt er een extern onderzoek plaats naar een manier om snel een Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) in CN te realiseren.

Wel succesvol

Wel succesvol is de website www.gegevensbijbesluiten.overheid.nl, afgelopen januari gelanceerd. Hier kunnen burgers inzien welke gegevens overheidsorganisaties gebruiken bij het nemen van besluiten. De website komt in de plaats van wiegebruiktmijngegevens.nl.

Samen met demissionair Minister Schouten gaat Van Huffelen in gesprek met publieke dienstverleners over verhoging van het tempo van de aanpassingen. (iBestuur)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top