TUI gaat ChatGPT inzetten voor advies aan klanten

TUI gaat ChatGPT inzetten voor advies aan klanten

by Ziptone
21 augustus 2023

Pieter Jordaan, CIO bij TUI, verwacht dat ChatGPT de manier waarop mensen hun reizen plannen en boeken in de toekomst fundamenteel zal veranderen. De reisaanbieder is gestart met een experiment in het Verenigd Koninkrijk waarbij een op de twee gebruikers toegang krijgt tot ChatGPT-gebaseerde tips en adviezen in de app van TUI. Daarna volgt uitrol in Duitsland, eind dit jaar.

 

Jordaan voorziet dat ook TUI-medewerkers ChatGPT kunnen gaan gebruiken om klanten te adviseren. Volgens hem zal generatieve AI snel taken vervangen, maar geen banen kosten.

Ook andere Duitse operators gebruiken ChatGPT, waaronder touroperator Schauinsland-Reisen. Dit bedrijf Duisburg gebruikt ChatGPT op proef, waarbij de software helpt bij het maken van nieuwsbrieven voor klanten. Ook de Duitse branchevereniging DRV gaat er vanuit dat reisprofessionals niet overbodig worden. De experts in de reisbureaus zouden de wensen en voorkeuren van hun klanten goed kennen en aanbiedingen op maat maken. Maar DER-Touristik-topman Mark Tantz (COO Central Europe) ziet wel kansen om het tekort aan geschoolde werknemers op te vangen. Maar geen van de drie reisaanbieders wil ongecontroleerd vertrouwen op de resultaten van AI. Medewerkers hebben een duidelijke taak: ze moeten de resultaten altijd controleren op plausibiliteit, veiligheid en juistheid voordat ze verder worden gebruikt.

Ramón Delima, Global Director Customer Services bij TUI, gaf in een eerder verschenen interview met Ziptone toe dat hij tot voor kort nogal sceptisch was over AI. “Ik heb op dat vlak niet heel veel indrukwekkends gezien de afgelopen jaren. Als je het mij een jaar geleden had gevraagd, had ik er geen aandacht aan besteed, maar nu zijn we toch bezig met een proof of concept.” Delima voorziet verder dat technologie zoals ChatGPT in de nabije toekomst ook een rol gaat spelen bij het opvangen van pieken.

(DPA, Ziptone)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top