ChatGPT-4 komt in week 11 beschikbaar en is multimodaal

by Ziptone

ChatGPT-4 komt in week 11 beschikbaar en is multimodaal

by Ziptone

by Ziptone

In Duitsland heeft Microsoft gisteren de volgende versie van ChatGPT aangekondigd: GPT-4. Volgens Andreas Braun, CTO Microsoft Germany, bevat de nieuwe versie die in week 11 zou verschijnen, ook nieuwe functionaliteit. Zo kan er in de ene taal een vraag worden gesteld die in een andere taal wordt beantwoord. Daarnaast wordt ChatGPT-4 multimodaal, wat betekent dat tekst vertaald kan worden in beelden, muziek en video; en vice versa. Dat heeft het Duitse vakmedium Heise Online bekend gemaakt naar aanleiding van een sessie van Microsoft over AI. 

 

ChatGPT-4De drie meest voorkomende use cases van ChatGPT-4, zo bleek uit de sessie van Microsoft Duitsland, zijn het beantwoorden van vragen over bedrijfskennis die alleen voor medewerkers toegankelijk is; AI-ondersteunde documentverwerking en semi-automatisering door de verwerking van gesproken taal in het contactcenter. OpenAI heeft overigens zelf bekend gemaakt dat er ook een ChatGPT-API voor speech-to-text beschikbaar komt. Ook zegt Microsoft te werken aan een feedbackloop om de output van generatieve AI te beoordelen, zodat deze verbeterd kan worden.

Multimodale AI – Aan het begin van deze maand heeft Microsoft ook Kosmos-1 gelanceerd, een Multimodal Large Language Model (MLLM) met visuele en taalvaardigheden die in staat zou zijn om beeldpuzzels op te lossen, visuele intelligentietests te maken ​​en instructies in natuurlijke taal te volgen. De eigenschap multimodaal verwijst naar het vermogen van een model om verschillende soorten input te herkennen en de context ervan te beoordelen.

Marianne Janik, CEO van Microsoft Germany, noemt de huidige AI-ontwikkeling en ChatGPT “een iPhone-moment”. Ze wees op de veranderingen in de manier waarop we ons werk doen en op de flinke legacy waar bedrijven in Duitsland nog mee te maken hebben. Traditionele functiebeschrijvingen zullen volgens haar gaan veranderen en ze raadde ondernemingen aan interne ‘competentiecentra’ te vormen, die werknemers kunnen trainen in het gebruik van AI en die ideeën voor projecten kunnen bundelen.

Lobbypogingen

Er is volgens het Duitse vakmedium Heise Online aanleiding om alert te blijven, omdat Microsoft bezig zou zijn met een actieve lobby om generatieve AI buiten schot van Europese regulering te houden. De Duitse editie van MIT Technology Review heeft begin maart 2023 melding gemaakt van pogingen tot beïnvloeding van Europese wetgevingsprocedures. Een jaar geleden heeft een Franse cloudprovider een antitrustklacht ingediend wegens concurrentiebeperkende praktijken van hyperscalers zoals Microsoft en AWS, aldus Heise. (Heise Online)

Ook interessant

Featured, Technologie
Top