Rabobank sluit helft filialen

Rabobank sluit helft filialen

by Ziptone
12 november 2020

Rabobank is van plan het aantal vestiging minimaal met de helft terug te brengen. Door het aantal filialen verder in te krimpen en de aansturing van lokale banken nog meer te centraliseren hoopt de bank de winst op peil te houden. Dat leidt het FD af uit stukken die de krant in bezit heeft gekregen.

Door de lage rente loopt de winst terug. Dat moet volgens topman Wiebe Draijer worden opgevangen door klanten efficiënter te bedienen. “Dat kan niet meer met hetzelfde aantal kantoren. We zijn waar onze klanten zijn en komen. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een winkel, festival of bibliotheek,” aldus Draijer.

Het aantal lokale bankkantoren gaat in de plannen terug van 89 naar 71. Het aantal filialen— waarvan een lokale bank er meerdere kan hebben — slinkt de komende jaren naar 100 tot 150. Dat is een halvering van de 335 filialen die Rabobank voor het uitbreken van de coronapandemie nog had, schrijft het FD.

Hoge kosten zijn al lange tijd de achilleshiel van de bank. Om een euro te verdienen, moest Rabobank vorig jaar bijna 64 cent aan kosten maken (de zogeheten cost-income ratio). Dat is een stuk meer dan de 57 cent van ING en ook meer dan de 61 cent van ABN Amro over dat jaar.

De nieuwe reorganisatie hinkt op twee gedachten: de bank wil lokaal goed zichtbaar blijven, dicht op de klanten zitten. Dat onderscheidt de coöperatieve bank immers van andere banken. Tegelijkertijd moet ook Rabobank steeds efficiënter opereren. Met de reorganisatie wil Rabobank ook bereiken dat er meer digitaal en meer met flexibele en mobiele klantteams wordt gewerkt. (FD)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top