Nederland stemt in met Europese Digitale Identiteit

Nederland stemt in met Europese Digitale Identiteit

by Ziptone
27 oktober 2023

e-walletStaatsecretaris Van Huffelen gaat vandaag, 27 oktober (definitieve compromistekst) en op 8 november (bekrachtiging) namens het Nederlandse kabinet instemmen met het voorstel rondom de Europese digitale identiteit.

 

De digitale identiteit kan in de vorm van een app gebruikt worden voor identificatie binnen de gehele EU en biedt mogelijkheden om documenten te delen met instanties. De app moet ook helpen bij het openen van bijvoorbeeld een bankrekening in een Europees land.

Lees meer over de e-wallet en klantcontact:
Aanbieders van e-wallets moeten zestig uur per week bereikbaar zijn

In de afgelopen maanden zijn verschillende bezwaren van de Tweede Kamer (die formeel gezien niet heeft ingestemd met de Europese digitale identiteit) weggewerkt in het nieuwste voorstel. Er komt geen uniek Europees identificatienummer en gegevens mogen niet worden verhandeld of anders worden gebruikt dan voor de diensten die straks in de wallet worden ondergebracht.

Nederlandse inbreng

Zowel landen als bedrijven uit Europese landen kunnen wallets ontwikkelen en op de markt brengen. Hiervoor zijn standaarden afgesproken waaronder open source. Belangrijk is dat in het voorstel is opgenomen dat burgers en bedrijven niet verplicht kunnen worden om een wallet aan te schaffen of om daarmee digitaal zaken te doen met overheden of bedrijven. In het definitieve compromisvoorstel is bovendien een overweging toegevoegd waarin wordt verduidelijkt dat lidstaten passende alternatieve oplossingen beschikbaar moeten stellen. Het direct of indirect beperken van de toegangsmogelijkheden tot dienstverlening voor mensen die geen wallet kunnen of willen gebruiken, wordt hiermee voorkomen. (Ziptone)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top