Gemeenten bereiden zich voor op ‘paspoortpiek’

Gemeenten bereiden zich voor op ‘paspoortpiek’

by Ziptone
29 januari 2024

Gemeenten zetten zich schrap voor een golf aan aanvragen voor nieuwe paspoorten. Veel gemeenten waarschuwen: verleng op tijd. De NVVB heeft verschillende maatregelen genomen en heeft een tool voor capaciteitsbelaling ontwikkeld. 

 

Dit jaar verloopt de geldigheid van de eerste lichting van de tien jaar geldige paspoorten en ID-kaarten. Die geldigheidstermijn is in 2014 verlengd van vijf naar tien jaar. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de organisatie die de aanvraagprocedures beheert, voorspelt dat de golf tot 2028 aanhoudt, zegt het AD. Het gaat om de vervanging van naar schatting 1,6 tot 1,7 miljoen paspoorten en 1,2 tot 1,3 miljoen identiteitskaarten.

Wachttijden

De krant inventariseerde in hoeverre gemeenten goed zijn voorbereid. “Her en der doemt nu al het beeld op van lange wachttijden voor reisdocumenten, en dus van potentiële vakantieverpesters voor wie er te laat bij is”, aldus de krant. Zo blijken er nog tientallen vacatures op het vlak van paspoorten en identiteitsbewijzen te zijn, ook bij grote steden zoals Rotterdam. Nijmegen heeft burgers vorige week gewaarschuwd om de verlenging tijdig te regelen: in de piekperiode denkt de stad de standaard doorlooptijd van vijf werkdagen niet te halen. Daarnaast gaat de verwerking van identiteitsdocumenten naar verwachting ook extra klantcontact oproepen – niet alleen bij gemeenten, maar mogelijk ook bij reisorganisaties.

Capaciteitsplanning

Het ministerie van Binnenlandse Zaken monitort de situatie van week tot week, aldus het AD, en heeft in ieder geval voor voldoende materialen gezorgd. De meeste gemeenten zijn al vorig jaar begonnen met het werven van extra personeel, onder meer via de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) waar een spoedcursus kon worden gevolgd. Er zijn volgens de NVVB 225 mensen bezig een opleiding. De vereniging heeft ook een rekenmodel voor de capaciteitsplanning ontwikkeld. (AD, Ziptone)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top