Paspoortpiek: extra drukte bij frontoffice gemeenten vanaf maart 2024

Paspoortpiek: extra drukte bij frontoffice gemeenten vanaf maart 2024

by Ziptone
10 augustus 2023

paspoortpiekNa de huidige reisdocumentendip, van 2019 tot en met 2023, gaan gemeenten vanaf het eerste kwartaal van 2024 de effecten merken van de nieuwe cyclus die is ontstaan door invoering van de langere geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten. Deze piek duurt tot 2029.

 

Zo verwacht Zoetermeer dat haar ambtenaren bij de afdeling burgerzaken, die nu gemiddeld 5.000 afspraken voor aanvragen per jaar maken, straks zo’n 25.000 afspraken per jaar moeten verwerken, aldus een artikel in het AD van een tijdje terug.

Onduidelijk wanneer piek start

De paspoortpiek zou kunnen beginnen op 9 maart 2024. Dan is het namelijk tien jaar geleden dat de eerste paspoorten met een geldigheidsduur van tien jaar zijn uitgegeven. In 2014 ging de geldigheidsduur van paspoorten voor volwassenen van vijf naar tien jaar.

Omdat inwoners zelf bepalen wanneer ze hun reisdocument vernieuwen, is de precieze piek lastig te voorspellen, maar de meeste mensen gaan pas naar de gemeente voor een nieuw paspoort pas kort voordat ze op vakantie gaan.

Rekenmodel

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) heeft geruime tijd geleden al een rekenmodel ontwikkeld voor de capaciteitsplanning en helpt sinds deze zomer bij de werving van extra personeel voor de afdelingen burgerzaken. Het gaat dan om baliepersoneel en om personen in de backoffice. Gemeenten kunnen ook hun openingstijden tijdelijk verruimen. De komende maanden gaan veel gemeenten hun inwoners wijzen op de mogelijke piek en op de mogelijkheid je paspoort eerder te vernieuwen dan vlak voor de verloopdatum. (NVVB)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top