“Digitale wallets kunnen bijdragen aan contactereductie”

“Digitale wallets kunnen bijdragen aan contactereductie”

by Ziptone
30 oktober 2023

e-walletDigitale wallets bevatten persoonlijke informatie uit betrouwbare bronnen. Tijdens de Dutch Design Week wordt het fenomeen e-wallet onderzocht op het potentieel om (naast het delen van persoonlijke informatie te minimaliseren) de interacties tussen burgers en gemeenten te verminderen. Dat schrijft vakblad iBestuur.

 

E-wallets kunnen inwoners meer controle geven over welke informatie ze delen, bijvoorbeeld bij het verifiëren van hun leeftijd of het aanvragen van diensten bij de gemeente. Gemeenten zoals Nijmegen en Amsterdam zijn al aan het experimenteren met digitale wallets zoals Yivi (voorheen IRMA), wat het voor inwoners gemakkelijker maakt om in te loggen op gemeentelijke websites en hun uitkeringen of andere diensten te volgen zonder direct contact met de gemeente. Zo hoeven inwoners niet elk jaar meerdere formulieren in te vullen of contact op te nemen met de gemeente voor bepaalde aanvragen, wat tijd en middelen bespaart.

Dutch Design Week

De sessies gehouden tijdens de Dutch Design Week belichten de positieve vooruitgang van Nederland op dit gebied en benadrukken de behoefte aan verder experiment om de efficiëntie van openbare diensten te verbeteren. Er zijn echter nog hobbels op de weg naar een brede adoptie, waaronder de relatieve onbekendheid van wallets en ethische overwegingen rondom datadelen en digitalisering, aldus Karina Meerman op iBestuur. (Ziptone/iBestuur)

Lees het volledige artikel op iBestuur

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top