‘Digitaal machtigen’ kan maar bij 24 gemeenten

‘Digitaal machtigen’ kan maar bij 24 gemeenten

by Ziptone
19 december 2023

MachtigenWie namens iemand anders digitaal zaken wil doen met de overheid, stuit nog altijd op barrières. Er is wel een systeem voor digitale machtiging beschikbaar, maar daarop zijn slechts 24 gemeenten en 2 gemeenschappelijke regelingen aangesloten. De Nationale Ombudsman maant de demissionair staatssecretaris tot actie. Dat meldt vakblad Binnenlands Bestuur.

 

De digitale toegang van de overheid blijkt op een aantal punten verbeterd, concludeert ombudsman Reinier van Zutphen (foto) in een nieuw rapport ‘DigiD helpt niet mee‘. Zo moet er tegenwoordig altijd persoonlijk contact mogelijk zijn voor mensen die er online niet uitkomen, bijvoorbeeld via de telefoon of de balie. Die zorgplicht wordt in 2024 wettelijk vastgelegd in de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer. Ook stelt de ombudsman vast dat er Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) zijn ingericht in openbare bibliotheken, bedoeld voor ‘digitaal minder vaardigen’, maar deze IDO’s bereiken maar 1 procent van de doelgroep.

De Nationale Ombudsman is niet te spreken over het feit dat de digitale toegang voor wettelijk vertegenwoordigers en mensen die namens een naaste digitaal zaken willen doen met de overheid, nog steeds niet goed is geregeld. Het gaat hierbij onder meer om 273.000 mensen die onder bewind staan en om potentieel 2,6 miljoen burgers die bij gebrek aan digitale vaardigheden iemand kunnen machtigen. Dat blijkt dus mogelijk bij slechts 24 van de 342 gemeenten en bij 2 van de meer dan 1300 gemeenschappelijke regelingen. De Nationale Ombudsman wil van staatssecretaris Van Huffelen binnen drie maanden een duidelijk en haalbaar plan van aanpak met een tijdpad ontvangen. (Binnenlands Bestuur)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top