Bird ontslaat vijfde van werknemers door inzet AI

Bird ontslaat vijfde van werknemers door inzet AI

by Ziptone
6 maart 2024

BirdHet Amsterdamse techbedrijf Bird heeft vorige week 90 van de 450 werknemers ontslagen omdat het, volgens topman Robert Vis, “door automatisering met minder mensen meer kan doen”. Dat heeft Vis donderdag via e-mail aan werknemers medegedeeld, aldus een bericht in NRC.

 

Het techbedrijf, dat vorige maand zijn naam van Messagebird in Bird veranderde, levert sinds de oprichting in 2011 diensten waarmee bedrijven met klanten communiceren. Na een investeringsronde van 830 miljoen euro in 2021 werd Bird gewaardeerd op ruim 3 miljard euro. Het bedrijf had vorig jaar een omzet van 582 miljoen euro en is dit jaar voor het eerst winstgevend.

Gisteren ontvingen de getroffen werknemers een e-mail van Vis, en werden ze vanaf dat moment van alle systemen afgesloten. De ontslagen medewerkers krijgen een vertrekvergoeding van minimaal drie maanden salaris en hun bonus van het eerste kwartaal van 2024 uitbetaald.

Bird zou azen op Twilio

Het aantal werknemers is sinds 2022 meer dan gehalveerd. In november 2022, toen Bird een derde van het personeel ontsloeg, meldde Vis dat zijn bedrijf na de pandemie te snel te veel mensen had aangenomen. In die periode voerden veel techbedrijven ontslagrondes door, schrijft NRC. Nu, met de opkomst van AI, snoeien veel techbedrijven opnieuw in het werknemersbestand, omdat ze verwachten dat AI veel taken kan overnemen. Ook Vis zegt in zijn e-mail dat Bird erin slaagt met minder personeel meer werk te verzetten door de toepassing van AI.

Bird heeft de tarieven voor het versturen van sms- en WhatsApp-berichten verlaagd met percentages tussen de 40 en 90 procent. Die kostenbesparing was mogelijk dankzij AI, liet Vis toen weten. Volgens techsite The Information maakt Bird zich op voor een nieuwe investeringsronde om vervolgens rivaal Twilio te kopen. Dat bedrijf verkeert in lastige omstandigheden, maar biedt wel routeringsfunctionaliteit die Bird op dit moment ontbeert.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top