Advocaten verdachten datadiefstal GGD willen onderzoek naar werkinstructies

Advocaten verdachten datadiefstal GGD willen onderzoek naar werkinstructies

by Ziptone
5 mei 2021

De advocaten van twee mannen die worden verdacht van het stelen van persoonsgegevens uit systemen van de GGD willen dat er nader onderzoek plaatsvindt naar de werkinstructies die hun cliënten bij Teleperformance kregen. De beide verdachten, die bekend hebben data te hebben doorverkocht, stellen dat ze twee online trainingen hebben gevolgd waarbij ze zo snel mogelijk moesten doorklikken zodat ze aan het werk konden.

De advocaten stellen dat de twee zonder deugdelijke training aan het werk zijn gezet, waardoor ze zich niet bewust waren van de risico’s van het lekken van vertrouwelijke gegevens. De advocaten willen ook de teamleiders van Teleperformance ondervragen over het bewust maken van medewerkers over de bescherming van privacy. Teleperformance is het door de GGD ingehuurde callcenter. Volgens het Openbaar Ministerie is dit onnodig en hadden de verdachten moeten weten dat ze geen gegevens mochten doorspelen.

De datadiefstal bij de GGD raakte duizend Nederlanders die een coronatest lieten doen. Het is voor de GGD nog altijd onduidelijk in welke periode de gegevens zijn gestolen en in welke gevallen ze zijn verkocht. Het onderzoek dat na de ontdekking van de datadiefstal werd ingesteld leidde tot de aanhouding van zeven verdachten in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar. Twee van hen verschenen vandaag voor het eerst voor de rechter. “Ik dacht dat ik gewoon op dossiers mocht klikken, Er werd nooit iets over gezegd. Die foto’s heb ik gestuurd naar iemand die ook bij de GGD werkt. Ik dacht dat het mocht als ik het binnen de GGD hield”, zo liet een van de verdachten weten. (Bron: Security.nl)

Lees ook: Datalek GGD geen kinderziekte maar een structureel probleem

 

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top