Mogelijke rechtszaak New York Times risico voor ChatGPT

by Ziptone

Mogelijke rechtszaak New York Times risico voor ChatGPT

by Ziptone

by Ziptone

Beeld: Bernardo Ramonfaur / Shutterstock.com

Het Amerikaanse mediabedrijf achter The New York Times overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen OpenAI wegens het ongeoorloofde gebruik door ChatGPT van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat schrijft AG Connect. De druk op OpenAI neemt toe, onder andere door class action rechtszaken rond schending van intellectueel eigendom én privacy, denk aan posts op social media, blogposts op websites en informatie op Wikipedia.

 

Het large language model van OpenAI is gebaseerd op een omvangrijke dataset. De advocaten van mediabedrijf The New York Times Company voeren al weken intense onderhandelingsgesprekken met OpenAI over een licentiemodel om data van NYT te mogen gebruiken. Die gesprekken verlopen zo moeizaam dat het bedrijf een rechtszaak overweegt, aldus bronnen. Verschillende experts wijzen erop dat claims voor massale auteursrechtschendingen het businessmodel onder ChatGPT kunnen wegslaan. Het is niet ondenkbaar dat het LLM van ChatGPT dan op een andere manier opnieuw moet worden opgebouwd.

Verzamelwoede Big tech

Het is niet de eerste keer dat mediabedrijven in het verzet komen tegen digitale verzamelwoede van big tech. Google heeft sinds de oprichting als missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Jaren geleden begon het zoekmachinebedrijf daarom onder andere met het opkopen van collecties van algemene en wetenschappelijke bibliotheken, waarna boeken en tijdschriften pagina voor pagina werden ingescand. In eerste instantie deed Google dat zonder toestemming; later werden met sommige uitgevers en mediabedrijven overeenkomsten gesloten; met andere bedrijven mislukte dat. De methode van Google leidde ook tot conflicten met dagbladuitgevers en social media bedrijven.

Het (huidige demissionaire) kabinet werkt ondertussen aan een ‘visietraject’ over generatieve AI. Het kabinet maakt zich weliswaar zorgen over de risico’s die generatieve AI-systemen, zoals ChatGPT, met zich mee kunnen brengen voor onder meer privacy, desinformatie en manipulatie, maar wil nog niet op een of andere wijze ingrijpen. (Ziptone/AG Connect)

Ook interessant

Featured, Technologie
Top