“Callcenters vormen de snelst groeiende sector binnen de Surinaamse economie”

by Ziptone

“Callcenters vormen de snelst groeiende sector binnen de Surinaamse economie”

by Ziptone

by Ziptone

SurinameEen baan met een vast contract, een naar lokale maatstaven bovengemiddeld salaris en prettige extraatjes zoals gratis cursussen en vervoer naar werk: dat is wat jonge Surinamers krijgen bij Teleperformance, de Franse wereldmarktleider in callcenters.

 

In een artikel in de Volkskrant van 23 juli 2023 benoemt journalist Sterre Lindhout dat callcenters de snelst groeiende sector vormen binnen de Surinaamse economie: “ook andere internationale callcentergiganten zoals Majorel en Webhelp bedienen de Nederlandse en Belgische markt deels vanuit het kleinste land van Zuid-Amerika.”

Groene loot aan dorre boom

Teleperformance heeft twee vestigingen in Paramaribo, met in totaal ruim negenhonderd werknemers; de derde vestiging staat gepland voor de komende herfst. Lindhout noemt de callcenterdienstverlening “een groene loot aan dorre boom” die de Surinaamse economie is. “Op een paar belangrijke uitzonderingen na, zoals het staatsoliebedrijf en de goudmijnbouw, worstelen ondernemers met de hoge inflatie en de geringe koopkracht van de bevolking als gevolg daarvan.”

Die groei in Suriname is te danken aan de krappe arbeidsmarkt in Nederland. “Callcenterwerk wordt daar niet beschouwd als een serieuze baan, omdat veel mensen betere opties hebben”, aldus manager Lindsay Goossens tegen de Volkskrant. “Maar hier in Suriname zien mensen het juist wel als een serieuze carrière, of in elk geval als het begin daarvan.”

Geen opleidingseisen

Teleperformance stelt geen opleidingseisen aan nieuwe werknemers. Ze kunnen bij Teleperformance aan de slag als hun Nederlandse spreek- en schrijfvaardigheid voldoende is en ze met computers overweg kunnen. Het merendeel van de werknemers is jong, tussen de 18 en 28 jaar. Het opleiden in ‘werkvaardigheden’ is onderdeel van de vorming: hoe je met collega’s omgaat, of je te laat mag komen (het antwoord is ‘nee’) en of je slippers mag dragen naar je werk (antwoord: ‘nee’).

De Volkskrant mag niet meeluisteren, maar het dagblad leidt uit personeelsadvertenties af dat er gewerkt wordt voor onder andere Albert Heijn, Lidl, Ziggo, Samsung en Zalando. De krant noemt ook dat de Business Proces Outsourcing-sector regelmatig in het nieuws is “vanwege erbarmelijke arbeidsomstandigheden” en wijst vervolgens op de rechtszaak tegen een oud-TP_werknemer die jarenlang verplicht was geweest tien minuten voor het officiële begin van zijn werktijd in te loggen, zonder daarvoor betaald te krijgen. (Volkskrant)

Lees ook: Suriname groeit door als offshorelocatie voor klantcontact 

Ook interessant

Featured, Human Resources
Top