Vertrouwen in digitale privacy: zorg onder druk

Vertrouwen in digitale privacy: zorg onder druk

by Ziptone
12 februari 2019

Nederlanders maken zich minder zorgen over nationale, financiële, persoonlijke en internetveiligheid. Nederland is met 109 van de 300 punten het minst bezorgde land in de lijst landen waar mensen bevraagd zijn. Vorig jaar was de score nog 125 punten voor Nederland. Dat blijkt uit de laatste Unisys Security Index, die de perceptie meet over vier soorten veiligheid, waarover Computerworld bericht.

De Unisys Security Index is gebaseerd op feedback vanuit consumenten/eindgebruikers, een doelgroep die Unisys niet rechtstreeks bedient. In de Unisys Security Index worden de verschillende vormen onder elkaar gezet, met daarbij het gevoel van burgers van 13 landen over deze verschillende vormen van veiligheid. De Nederlandse cijfers laten zien dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen, maar wel tussen verschillende leeftijden en inkomens. Zo zijn lagere inkomensgroepen bezorgder over hun veiligheid dan hogere inkomensgroepen. Het is niet ondenkbaar dat die groepen onder de streep nog minder controle hebben of voelen over de zaken waarover men sowieso al het meest bezorgd is, aldus Computerworld. Als hun bankrekening wordt gehackt, hebben ze een beperkter financieel vangnet om op terug te vallen.

Alle aandacht voor de veelbesproken ‘Sleepwet’ heeft Nederlanders behoorlijk bewust gemaakt van hun privacy en de bescherming ervan. Slechts 34 procent van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij denkt dat hun privacy voldoende is beschermd binnen die nieuwe wet.

Uit de Index blijkt dat er wel opvallend weinig vertrouwen bestaat ten aanzien van de beveiliging van digitale patiëntgegevens bij zorginstellingen. Slechts 40 procent van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij ervan overtuigd is dat gegevens veilig genoeg zijn.

Technologie
Top