FNV en CNV voeren druk op bij WFC

by Ziptone

FNV en CNV voeren druk op bij WFC

by Ziptone

by Ziptone

FNV Callcenters heeft vandaag een nieuwe cao-eis bij de WFC ingediend (pdf: brief FNV) die “recht moet doen aan de slechte financiële situatie van duizenden callcentermedewerkers in Nederland”, aldus de vakbond in een persbericht. De bond eist onder meer dat de inflatie gecompenseerd wordt (automatische prijscompensatie), dat het laagste loon naar €14 gaat en er een redelijke thuiswerkvergoeding en pensioenregeling komt. De WFC krijgt een week de tijd om te reageren op de vakbondsinzet, anders stelt de bond een definitief ultimatum en volgen mogelijk acties.

FNV-bestuurder Elly Heemskerk van FNV Callcenters stelt dat de facilitaire sector de belichaming is van scheefgroei in Nederland. “Hier vloeit het geld in de zakken van de baas, terwijl werknemers steeds dieper in de financiële problemen komen. Het geld is er, dus nu is het ook tijd om het harde werk van deze mensen op een rechtvaardige manier te belonen.”

Het initiatief van FNV volgt nadat de cao-onderhandelingen al maanden stilliggen, na een eindbod van de werkgevers dat volgens FNV neerkomt op ongeveer een stuiver per uur extra.

Nieuw eisenpakket FNV

Naast automatische prijscompensatie, een minimumloon van 14 euro en een realistische pensioenregeling wil FNV een thuiswerkvergoeding van 3 euro per dag én een energiecrisistoeslag van nog eens 2 euro per dag over heel 2022. Verder moet er een eenmalige uitkering van 1.200 eurokomen in december en moet iedere gewerkte minuut daadwerkelijk worden uitbetaald. De nieuwe cao moet een looptijd krijgen van 2 jaar en gaat dan in op 1 januari 2022.

Werkgevers hebben tot vrijdag 30 september 12.00 uur om op de eisen uit dit zogeheten voorultimatum in te gaan, anders volgt er een definitief ultimatum dat mogelijk tot acties zoals werkonderbrekingen of stakingen in de callcenters kan leiden.

CNV: Al 266 dagen in de wacht voor loonsverhoging

Ook CNV Vakmensen heeft vandaag een zogenaamde ultimatieve brief gestuurd aan de WFC. Roderik Mol, onderhandelaar van CNV Vakmensen, geeft aan dat werknemers al 266 dagen in de wacht staan voor een loonsverhoging “in een tijd van gierende inflatie. We krijgen hier veel zorgelijke signalen over van mensen die aangeven dat ze echt niet meer rond kunnen komen.”

De cao voor de facilitaire contactcenters is een van de slechtste van Nederland, volgens Mol. “De beloning zit maar net boven het minimumloon. Een pensioenregeling is er niet. En de werkgevers komen telkens met hetzelfde verhaal: we kunnen niet meer betalen, want de klanten willen niet meer betalen.”

CNV: opdrachtgevers facilitairen zijn medeverantwoordelijk

CNV wijst op het hoge verloop (op verschillende accounts tussen de 40 en 80%) en de mogelijkheid om met een goede cao, een stevige loonsverhoging en een nette pensioenregeling het werk aantrekkelijker te maken. “Dan blijven mensen ook langer, raken ze meer ervaren en kunnen ze ook meer kwaliteit leveren. Het wordt hoog tijd dat werkgevers dat eindelijk eens inzien.”

De bond wil ook opdrachtgevers medeverantwoordelijk maken voor de situatie. Mol: “Tal van grote bedrijven en overheidsinstellingen hebben hun klantcontact grotendeels of soms zelfs helemaal uitbesteed aan callcenters. Liefst zo goedkoop mogelijk. Denk aan bol.com, Ikea, Wehkamp, NS en ING. Denk aan de GGD, die nu weer op grote schaal mensen nodig heeft voor het maken van vaccinatie-afspraken en het geven van informatie. En denk aan de energiemaatschappijen die nu worden platgebeld met vragen over de energierekening en het energieplafond.”

FNV en CNV dreigen met acties

Ook CNV Vakmensen heeft, net als FNV, de werkgevers vandaag een ultimatieve brief naar de werkgevers gestuurd. De werkgevers krijgen een week de tijd om daarop te reageren. “Als een reactie uitblijft, organiseren we daarna een online ledenraadpleging om te overleggen welke acties we gaan organiseren. Dat kan bijvoorbeeld een gelijktijdige werkonderbreking of staking zijn.” (Ziptone/CNV/FNV)

Ook interessant

Featured, Human Resources
Top