Reddingspoging Atos in de maak

Reddingspoging Atos in de maak

by Ziptone
9 april 2024
Atos

Beeld: nitpicker / Shutterstock.com

De Franse IT-dienstverlener Atos wil 1,2 miljard euro aan financiering aantrekken voor het aflossen van schulden en voor werkkapitaal. Atos werkt aan een financiële herstructurering en heeft de plannen daartoe vanochtend bekend gemaakt.

 

Het bedrijf heeft een schuld van 4,6 miljard euro. Het bedrijf wil tot 2026 de schuld met 2,4 miljard euro teruggedrongen hebben. Op korte termijn heeft het bedrijf 600 miljoen euro cash nodig om te overleven tot eind volgend jaar. Daarnaast heeft het bedrijf 300 miljoen euro nodig aan nieuw doorlopend krediet en 300 miljoen euro voor bankgaranties.

De banken, een groep obligatiehouders en de Franse staat geven Atos een tussentijdse financiering van 450 miljoen euro. Met deze extra liquiditeit kan het noodlijdende bedrijf tot begin juli vooruit.

De helft van beide bedragen komt beschikbaar doordat toekomstige facturen alvast aan de banken worden overgedragen. De obligatiehouders stellen honderd miljoen euro beschikbaar; de Franse overheid stelt vijftig miljoen beschikbaar.

Het plan is gebaseerd op een nieuw businessplan voor de lange termijn, waarbij voor 2024 een omzet van circa 9,9 miljard euro wordt voorzien die de komende tijd verder zal afnemen omdat het bedrijf moeite heeft nieuwe klanten te vinden. In 2027 moet de omzet weer een stijgende lijn vertonen.

Olympische Spelen Parijs

Het overeind houden van Atos is van direct belang voor Frankrijk, dat de belangrijkste IT-dienstverlener is van de Olympische Spelen. Die beginnen eind juli in Parijs.

Atos levert ook in Nederland diensten aan overheidsinstellingen en bedrijven. (Atos, Ziptone)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top