PSD2-wet naar Tweede Kamer

PSD2-wet naar Tweede Kamer

by Ziptone
25 oktober 2017

25 oktober 2017 – Een wetsvoorstel dat de Europese richtlijn betaaldiensten (PSD2) naar Nederlandse wetgeving vertaalt, is op 23 oktober naar de Tweede Kamer gestuurd. Met PSD2 komt er ruimte voor innovatieve betaaldiensten: bedrijven zonder bankvergunning kunnen dan toegang krijgen tot betaalgegevens van consumenten, die nu nog in het exclusieve domein van banken liggen. Wanneer klanten toestemming geven, moeten de banken fintech bedrijven toegang geven tot de betaalrekeningen en betaalgegevens van die klanten. Vermoedelijk wordt de nieuwe Europese wet, geheel toegespitst op de Nederlandse situatie, van toepassing in het voorjaar van 2018.

PDS2 heeft ook gevolgen voor e-commerceactiviteiten en daarmee voor customer service omgevingen. PSD2 maakt het mogelijk om betaalopdrachten via een derde partij te laten verlopen. Een betaalplatform kan bijvoorbeeld na toestemming van de klant een betaling bij een bank initiëren en er daarna voor zorgen dat het geld bij een webwinkel terecht komt. Daarnaast kunnen derden diensten gaan aanbieden rondom rekeninginformatie (denk aan digitale huishoudboekjes en analyses). Voor klanten levert dat extra gemak op (drempelloos bestellen, niet omkijken naar de betaling), voor het customer service proces kan het betekenen dat er een of meerdere partijen aan het bestel- en betaalproces worden toegevoegd.

PSD2 stelt fintechs – en banken – in staat nieuwe financiële diensten te ontwikkelen of te vermarkten. Omdat er een extra schakel in het betaal- en informatieverkeer komt, stelt het ministerie van Financiën hoge eisen aan de veiligheid van diensten. Ook is een vergunning nodig.

Customer Experience
Top