Onbenut arbeidspotentieel blijft hoog: 1,2 miljoen mensen

Onbenut arbeidspotentieel blijft hoog: 1,2 miljoen mensen

by Ziptone
16 augustus 2023

De krapte op de arbeidsmarkt blijft onverminderd hoog. In het tweede kwartaal van 2023 waren geen sterke veranderingen zichtbaar. Tegenover elke 100 werklozen stonden 122 vacatures, net als in de vorige twee kwartalen. Wel is het onbenut arbeidspotentieel iets afgenomen, maar ook dat blijft op een hoog niveau steken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

 

Mensen zonder werk die niet recent naar werk hebben gezocht of die niet direct zouden kunnen beginnen zijn niet opgenomen in de werkloosheidscijfers. Ook blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS heeft de omvang en samenstelling van deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart gebracht.

In het tweede kwartaal van 2023 bestond het onbenut arbeidspotentieel uit 1,2 miljoen mensen, 26 duizend minder dan een kwartaal eerder. Dit aantal lag in het afgelopen jaar om en nabij de 1,2 miljoen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

onbenut arbeidspotentieel

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het tweede kwartaal naast 350 duizend werklozen om 185 duizend mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht, en om 110 duizend mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. Deze twee laatste groepen worden ook wel ‘semi-werklozen’ genoemd. De vierde groep bestaat uit 530 duizend onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij geven aan in deeltijd te werken, meer uren te willen werken en hier ook direct beschikbaar voor te zijn.

Het onbenut arbeidspotentieel is interessant voor sectoren die te kampen hebben met personeelstekorten, waartoe ook de klantcontactbranche behoort.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top