Naast werven wordt ook behouden van personeel nóg lastiger in 2023

Naast werven wordt ook behouden van personeel nóg lastiger in 2023

by Ziptone
20 februari 2023

In 2022 was ruim de helft (58%) van de ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. In 2021 ging het om 55%. Het hoge aandeel moeilijk vervulbare vacatures weerspiegelt de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures in het openbaar bestuur zijn het minst vaak moeilijk vervulbaar (32%). Dat blijkt uit representatief onderzoek, opgezet door UWV onder 4.547 bedrijfsvestigingen in Nederland.

 

vacaturesVacatures zijn volgens werkgevers vooral moeilijk vervulbaar door een gebrek aan reacties van sollicitanten en in veel mindere mate doordat sollicitanten niet over de juiste vaardigheden, vakkennis of werkervaring beschikken. De helft van alle werkgevers (49%) had in die periode moeilijk vervulbare posities. Gemiddeld was 58% van de in de afgelopen twaalf maanden ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. Dit aandeel ligt iets hoger dan in 2021; toen was 55% van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. In 2020, gemeten in de periode na de uitbraak van de coronapandemie, was slechts een derde van de vacatures moeilijk vervulbaar.

Werkgevers verwachten meer moeite om vacatures te vervullen

De stijging in het aandeel moeilijk vervulbare vacatures sluit aan op de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt vanaf de tweede helft van 2020. Sinds het vierde kwartaal van 2021 zijn er zelfs meer vacatures dan werklozen. Ander onderzoek van UWV in 2022 laat zien dat zien dat 40% van de werkgevers verwacht dat het in 2023 (nog) moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Een veel kleinere groep (17%) verwacht dat dit makkelijker wordt.

“Vacature langer open laten staan”

Werkgevers met moeilijk vervulbare posities zijn gevraagd naar hun inspanningen om deze vacatures toch vervuld, of het werk in ieder geval gedaan, te krijgen. Werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures kiezen er vooral voor om vacatures langer open te laten staan (87%).

Ook gaan deze werkgevers vaak zelf anders werven, bijvoorbeeld door andere wervingskanalen in te zetten (69%). Iets minder dan de helft (46%) van de werkgevers met moeilijk vervulbare posities heeft een kandidaat aangenomen die niet helemaal aan de functie-eisen voldeed en deze zelf opgeleid. Ruim vier op de tien werkgevers (42%) die moeite hebben met het vervullen van posities kiezen ervoor het werk structureel te verdelen over zittende werknemers. Dit zou kunnen leiden tot een hogere werkdruk bij werknemers.

2022: vaker aanpassing arbeidsvoorwaarden

Ook in 2021 is aan werkgevers gevraagd naar hun inspanningen bij moeilijk vervulbare vacatures. Werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures pasten in 2022 vaker arbeidsvoorwaarden aan (39%) dan in 2021 (30%). Daarnaast wijzigden zij in 2022 vaker functie-eisen (32%) dan in het jaar ervoor (26%). Dit wijst erop dat werkgevers zich meer genoodzaakt zijn gaan voelen arbeidsvoorwaarden en functie-eisen onder de loep te nemen om zo hun wervingsproblemen op te lossen.

Werkgevers gaven in 2022 iets minder vaak dan in 2021 aan dat zij anders zijn gaan werven om moeilijk vervulbare posities alsnog vervuld te krijgen. Ook hebben ze iets minder vaak alsnog een uitzendbureau, werving- of selectiebureau ingeschakeld. Mogelijk leverden deze inspanningen eerder te weinig successen op. Ook kan het te maken hebben met de gestegen tarieven in de flexbranche. Wel lieten werkgevers vaker dan in 2021 beschikbare posities langer openstaan.

Het onderzoek is in opdracht van UWV uitgevoerd door onderzoeksbureau DESAN in de periode eind september – eind november 2022. In die periode werden 14.000 vestigingen van organisaties met minimaal twee werknemers benaderd met het verzoek mee te werken aan een telefonische enquête over werving en behoud van personeel. Het volledige rapport is hier te downloaden.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top