Medewerker wordt mede-eigenaar

Medewerker wordt mede-eigenaar

by Ziptone
18 september 2018

Ziekenhuis Bernhoven in Uden weet hoe ze haar medewerkers meer bij de organisatie kan betrekken: door ze financieel te laten participeren. Medewerkers ontvangen daartoe een gratificatie in de vorm van een obligatielening en kunnen zelf ook obligaties kopen.

De combinatie loondienst/financiële participatie is in Nederland tot nu toe uniek. Bernhoven is ervan overtuigd dat eigenaarschap in alle lagen van de organisatie de binding en betrokkenheid van medewerkers vergroot en verduurzaamt. Eerder waren medisch specialisten via het concept ‘dokter in de lead’ al mede-eigenaar, nu dus ook de rest van het ziekenhuispersoneel. Bernhoven wil op deze manier haar medewerkers bedanken voor hun inzet tijdens de transformatie die in 2013 van start ging en die Bernhoven innovatiever en meer voorbereid op de toekomst moet maken.

Medewerkers ontvangen tot en met 2022 jaarlijks het recht op een converteerbare obligatie van 100 euro. Daarnaast is het voor het personeel ook mogelijk om zelf obligaties aan te kopen vanaf 500 euro per obligatie. Vanaf 2019 kunnen ook betrokkenen uit de regio een aandeel (nu nog in de vorm van een obligatie) kopen.

Het ziekenhuis had het liefst meteen aandelen uitgegeven, echter staat de wet dit op dit moment nog niet toe. Vandaar de keuze voor een obligatielening met het recht om obligaties te converteren naar aandelen zodra de wet is aangepast. Is de wet niet binnen 10 jaar aangepast, dan lost de lening af en krijgen deelnemers de hoofdsom uitbetaald. Als conversie wel plaatsvindt zal het aandeel (afhankelijk van de winst) dividend opleveren. Deze constructie wordt vormgegeven met behulp van het PlatformAndersFinancieren, welke het voor kleine beleggers mogelijk maakt om te investeren in maatschappelijk relevante projecten.

 

Lees ook: DIGITALE DIENSTVERLENING IN DE ZORG: BEGIN NIET BIJ TECHNOLOGIE, MAAR BIJ DE PATIËNT

Human Resources
Top