Malafide energieverkoop wordt aangepakt met keurmerk

Malafide energieverkoop wordt aangepakt met keurmerk

by Ziptone
8 oktober 2019

Er komt een Centraal Intermediair Register Energiemarkt (CIRE) voor transparante energiehandel dat de malafide verkoop van energiecontracten moet tegengaan. De gisteren gelanceerde Stichting Integriteit en Transparantie Energiemarkt ziet een keurmerk als een belangrijke eerste stap naar zelfregulering op de markt.

Het keurmerk voor tussenpartijen die energie aan de man brengen is een initiatief van elf energiemaatschappijen en zeven distributieplatformen waarmee de maatschappijen samenwerken.

Deze platformen leveren software waarin intermediairs verschillende contracten voor gas en stroom kunnen vergelijken en afsluiten. Nuon is er niet bij; het bedrijf werkt niet met intermediairs.

Verkopers van energiecontracten kunnen zich registreren in het register. Om het keurmerk te verkrijgen moeten intermediairs aan bestaande wet- en regelgeving voldoen, zoals het respecteren van het bel-me-nietregister. Daarnaast moet duidelijk zijn wie de eigenaren zijn. Ook moeten ze bereikbaar zijn: de handelsnamen die ze gebruiken om bijvoorbeeld te bellen, moeten vindbaar zijn, en er moet contact kunnen worden opgenomen. Onderdeel van de zelfregulering is dat de stichting de online reputatie van het bedrijf gaat monitoren op verschillende klachtenfora. Energieverkopers kunnen zicht door CIRE laten registreren en betalen hiervoor zowel jaarlijkse als maandelijkse kosten.

Patrick Jordens, onder meer oprichter van compliance-adviesbureua DMCC, is betrokken bij de opzet van de stichting. Volgens Jordens is de afgelopen twee jaar een explosieve groei ontstaan in het aantal intermediairs dat actief is. Hij schat in dat het om 1500 partijen gaat. Die groei heeft bijgedragen aan de problemen, zoals wangedrag door verkopers van Improvers (werkzaam voor Essent) en verkopers die zakelijke contracten verkopen aan mensen in de schuldhulpverlening, terwijl dat helemaal niet mag. Ook wordt volgens hem het bel me niet register wordt genegeerd. Jordens stelt in het AD dat de ACM  inmiddels een groot onderzoek doet, bronnen in de verkoopwereld verwachten dat harde sancties zullen volgen.

Jordens relativeert het nieuwe initiatief: “Dit keurmerk is (…) geen heilige graal, we lossen hiermee niet alle problemen op. Maar het is wel een controlemaatregel die erbij komt, naast de middelen die er al zijn, om een stuk beter toezicht te kunnen houden.’’

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top