Kindertelefoon goed voor meer dan 1000 gesprekken per dag

Kindertelefoon goed voor meer dan 1000 gesprekken per dag

by Ziptone
29 december 2023

De Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn hebben afgelopen jaar meer dan 1.000 gesprekken per dag gevoerd. Kinderen zoeken vooral contact over onderwerpen als emotionele problemen, seksualiteit en pesten. Maar kinderen en jongeren belden en chatten ook regelmatig over actuele onderwerpen.

 

In de leeftijdscategorie 8 tot en met 12 jaar is pesten dit jaar het meest besproken onderwerp en er is meer over gesproken dan in 2022. Emotionele problemen en seksualiteit zijn de meest besproken onderwerpen met kinderen van 13 tot en met 17 jaar. De gemene deler in deze gesprekken is vaak dat middelbare scholieren met de vraag zitten of ze wel ‘normaal’ zijn. Ze vergelijken zich met leeftijdsgenoten, zitten met onzekerheden en hebben last van sociale druk, aldus de Kindertelefoon.

Oorlog in Gaza opvallend vaak onderwerp van gesprek

Net als vorig jaar staat emotionele problemen met stip op 1 onder jongeren van 18 tot en met 24 jaar. Maar liefst een derde van de gesprekken die de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn voerden ging hierover. Onderwerpen die vaak voorbijkwamen waren de wachtlijsten bij de ggz, eenzaamheid, stress en gedachten aan zelfdoding.

Uit de gesprekken blijkt dat de jongeren die contact opnemen zich vaak niet gehoord of begrepen voelen in hun omgeving. Ook kan er sprake zijn van schaamte of angst voor de mening van anderen. Dit signaal kregen de vrijwilligers ook vaak in andere veel besproken onderwerpen, zoals relaties, seksualiteit, familie en lichaam.

De Kindertelefoon vindt het verder opvallend dat er vaak contact werd opgenomen om te praten over de oorlog in Gaza, over verkiezingen en AI: zaken die in de actualiteit zijn. Ook de roddelkanalen op TikTok met de #Gossipgirl maakten ook veel los in 2023. Vrijwilligers bij de start van een chat kregen bovendien regelmatig de vraag: “Ben jij een chatbot?” (Kindertelefoon)

 

KindertelefoonDe Kindertelefoon is elke dag bereikbaar van 11.00 tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800-0432. Kinderen mogen elke dag over ALLES bellen (of chatten) met één van onze goed getrainde vrijwilligers. Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Bellen is gratis en anoniem: daarom hoef je niet je echte naam te zeggen en blijft het gesprek altijd tussen jou en De Kindertelefoon.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl. Dag en nacht bereikbaar, ook via www.113.nl

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top