Duits noodnummer 116 117 krijgt andere rol

Duits noodnummer 116 117 krijgt andere rol

by Ziptone
18 januari 2024

De Duitse minister van zorg, Karl Lauterbach, heeft een plan gepresenteerd om de spoedeisende zorg in Duitsland om te vormen. Dat deel van de zorg is overbelast wat tot lange wachttijden voor patiënten leidt. Onderdeel van het plan is dat patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben, anders worden doorverwezen. Daarbij krijgt het landelijke Duitse noodnummer 116 117 een andere rol, namelijk die van doorverwijzer naar een specifieke locatie (spoedeisende hulp, alarmcentrale of lokale arts).

 

116117

Beeld: Filmbildfabrik / Shutterstock.com

Lauterbach wil daarbij een betere coördinatie met het landelijke noodnummer 112, zodat er een betere controle ontstaat op de doorverwijzing. Ook worden Duitse wettelijke zorgverzekeraars verplicht om 24×7 zorg-op-afstand voor acute spoedeisende zorg te garanderen en huisbezoeken aan te bieden. Belangrijk element van de hervorming is dat meer zorg lokaal – in de buurt van de patiënt – in plaats van in grote ziekenhuizen wordt verstrekt.

116117 en 112 schuiven in elkaar

In de toekomst zal het niet meer uitmaken welk van de twee nummers wordt gebeld. Als een spoedpatiënt bijvoorbeeld 116 117 belt, moet hij op die manier ook een ambulance kunnen laten komen. Omgekeerd moet een oproep naar 112 ook kunnen leiden tot een bezoek aan een dokterspraktijk als het om een minder ernstig geval gaat.

Het geheel moet worden ondergebracht in zogenaamde Integrierte Notfallzentren (Geïntegreerde Alarmcentrales, INZ) komen, die bestaan ​​uit een spoedeisende hulp van een ziekenhuis, een centraal centrum voor initiële beoordeling en een praktijk voor spoedeisende hulp in de directe omgeving.

Daarnaast moeten de INZ’s worden aangesloten op de afsprakenservicepunten, zodat patiënten die op zoek zijn naar een behandelafspraak sneller geholpen worden. De afsprakenservicepunten moeten worden uitgebreid en versterkt; de extra middelen hiervoor moeten worden verstrekt door de wettelijke ziektekostenverzekeringen en de wettelijke ziektekostenverzekeraars. De Duitse minister van zorg wil hiervoor een over een jaar een nieuwe wet invoeren. (Die Zeit)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top