Digitale identiteit: straks wel of niet verplicht?

Digitale identiteit: straks wel of niet verplicht?

by Ziptone
7 februari 2024

walletDe invoering van de Europese digitale identiteit, door middel van de e-Wallet, heeft geleid tot vragen van de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken. Zo maken verschillende commissieleden zich zorgen over mogelijke ‘function creep’: de mogelijkheid dat een uniek digitaal persoonsnummer toch verplicht wordt in de EU.

 

Er ligt momenteel een compromisvoorstel, waarmee ook staatssecretaris Van Huffelen afgelopen oktober mee heeft ingestemd. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Als dat is gebeurd, hebben alle Europese lidstaten de ruimte om eigen voorzieningen voor een digitale identiteit te ontwikkelen.

Verschillende Kamerleden waarschuwen voor de beweging richting een verplicht karakter of het ‘nudgen’ van burgers om de e-wallet vooral te gaan gebruiken. Die zorgen zijn niet onterecht, aangezien dienstverleners die gebruik maken van de Europese Digitale Identiteit niet verplicht zijn om nog een analoog identiteitsbewijs te accepteren. Daarom gaan er ook stemmen op om beter te verankeren dat een digitale identiteit nooit de enige manier van identificatie mag zijn.

Ook zijn er vragen gesteld over de reden dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zelf een EDI-wallet laat ontwikkelen (kosten 32,3 miljoen euro) terwijl er al een werkend alternatief beschikbaar is. Dat is ontwikkeld door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en heet Yivi. Yivi wordt al door verschillende gemeenten gebruikt, voldoet aan alle privacy-eisen en is opensource-gebaseerd. (iBestuur)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top