Digitale dienstverlening burgerlijke stand: 10 procent gemeenten blijft achter

Digitale dienstverlening burgerlijke stand: 10 procent gemeenten blijft achter

by Ziptone
8 januari 2024
Digitale dienstverlening

Beeld: Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Bij zo’n 10 procent van de Nederlandse gemeenten is het nog altijd niet mogelijk om digitaal aangifte te doen van burgerzaken zoals geboorte, overlijden of een huwelijk. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

 

Gemeenten hebben uiteenlopende ‘excuses’ voor het uitblijven van digitale dienstverlening. In een brief aan de Tweede Kamer somt demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming op: nog geen gelegenheid voor de implementatie, de organisatie is er nog niet klaar voor, of kosten van implementatie wegen niet op tegen de lage aantallen aangiften en meldingen per jaar.

Negentig procent van de gemeenten biedt momenteel één of meer vormen van digitale dienstverlening aan. De mogelijkheid tot digitale aangifte van overlijden is het meest gangbaar (290 keer) bij gemeenten, gevolgd door digitale aangifte van geboorte (236 keer) en de melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap (226 keer).

Gemeenten die wel aan digitale dienstverlening doen, zijn volgens Weerwind welwillend over het uitbreiden van online dienstverlening naar andere aspecten van de burgerlijke stand, zoals het elektronisch verstrekken van uittreksels en afschriften van akten. (Binnenlands Bestuur)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top