Capaciteitstekort bij callcenters bron- en contactonderzoek

Capaciteitstekort bij callcenters bron- en contactonderzoek

by Ziptone
7 augustus 2020

De landelijke GGD stuit op capaciteitsproblemen bij het het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek dat moet worden uitgevoerd als iemand positief test op een coronatest. Dat schrijft de NOS.

Uit navraag van Klantcontact.nl blijkt dat de GGD GHOR op dit moment ook al gebruik maakt van de extra capaciteit van de landelijke alarmcentrales. Die zijn in het voorjaar benaderd met het verzoek op te treden als backup, mocht de eigen capaciteit van GGD GHOR tekortschieten. Bij ANWB Alarmcentrale is een team van 100 medewerkers samengesteld. Ook SOS International, onderdeel van CED, stelt een vergelijkbaar team samen voor de uitvoering van contact- en brononderzoek en daarnaast zijn de alarmcentrales Eurocross en VHD op dezelfde manier betrokken.

In Amsterdam gaat de GGD voorlopig geen contacten meer bellen van met corona besmette personen. Door het grote aantal besmettingen in de regio zijn er onvoldoende werknemers beschikbaar om de bron- en contactonderzoeken volledig uit te voeren. De GGD Amsterdam moet daarom tijd besparen. Positief geteste personen worden wel gebeld, maar er wordt alleen een korter en minder uitgebreid gesprek mee gevoerd, aldus een woordvoerder in Amsterdam. GGD Amsterdam gaat wel opschalen: het BCO onderzoekteam was al uitgebreid tot 70 onderzoekers en er nog eens 60 medewerkers getraind. “We verwachten eind augustus over ongeveer 150 BCO-medewerkers te beschikken.”

Zowel in Amsterdam als in Rotterdam zeggen werknemers uitgeput te raken. Ook landelijk lopen de GGD’s tegen de grenzen van hun capaciteit aan. Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd blijkt dat er in de huidige vorm slechts voldoende werknemers zijn om maximaal 750 onderzoeken per dag uit te voeren.

Volgens een woordvoerder van GGD GHOR Nederland kan er met veel moeite mogelijk tot 1.000 onderzoeken per dag worden uitgebreid. Dan moeten er mensen van vakantie worden teruggeroepen of in de avonden doorwerken. De huidige 1800 fte (voltijdsbanen) moeten 2300 fte worden. Het opleiden van de nieuwe onderzoekers kost echter drie tot vier weken. Vorige maand zei de GGD minder onderzoekers te gaan opleiden omdat er veel minder besmettingen waren dan voorzien. Werknemers zaten “duimen te draaien” en “liepen weg”, aldus een woordvoerder. Nu moeten er dus toch weer veel mensen bij.

De GGD kondigde in mei nog aan dat het in de zomer klaar zou staan om maximaal 2400 onderzoeken per dag uit te voeren. In het opschalingsplan werd echter gerekend met 5 uur per onderzoek. In de praktijk blijkt één bron-en contactonderzoek ruim twee keer zoveel tijd te kosten, namelijk 12 uur.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top