Rol voor SOS International en ANWB Alarmcentrale bij corona-onderzoek

Rol voor SOS International en ANWB Alarmcentrale bij corona-onderzoek

by Ziptone
12 juni 2020

Naast Teleperformance, waar op 1 juni gestart is met het aannemen van gesprekken voor de coronalijn (0800-1202), werken ook de ANWB Alarmcentrale en SOS International mee aan het coronaproject dat rond half mei in de markt is gezet door GGD GHOR Nederland.

De bron- en contactonderzoeken rondom coronabesmettingen worden in eerste instantie uitgevoerd door medewerkers van de GGD’en. Daarnaast zorgt een landelijk opschalingsmodel dat GGD’en een beroep kunnen doen op extra capaciteit voor het uitvoeren van bron- en contactonderzoek wanneer zij dat nodig hebben. Dit landelijke opschalingsmodel wordt nu ingericht bij de vier grote alarmcentrales van Nederland. Samen met het Rode Kruis vormen de vier alarmcentrales een ‘flexibele schil’ voor de regionale GGD’en: op het moment dat daar de capaciteit tekortschiet, worden de teams van de alarmcentrales ingezet.

GGD GHOR Nederland heeft voor de alarmcentrales gekozen omdat zij de expertise hebben om deze klus te doen en snel deskundige mensen beschikbaar hebben en kunnen opleiden; daarnaast hebben de alarmcentrales een commitment voor langere tijd kunnen afgeven.

Bij ANWB Alarmcentrale wordt momenteel een team van 100 medewerkers samengesteld. Een deel hiervan komt uit de ANWB-organisatie zelf en voor een deel wordt momenteel geworven. Volgens ANWB-woordvoerder Markus van Tol worden de contactonderzoekers in ongeveer vier dagen tijd opgeleid. Ook de teammanagers worden opgeleid. De contactonderzoekers gaan vanuit huis werken. Van Tol verwacht dat het project minstens een half jaar zal lopen.

Ook SOS International, onderdeel van CED, stelt een vergelijkbaar team samen voor de uitvoering van contact- en brononderzoek en daarnaast zijn de alarmcentrales Eurocross en VHD op dezelfde manier betrokken.

Het RIVM verwacht dat er in de maanden vanaf juni maximaal 30.000 mensen per dag getest gaan worden omdat ze klachten hebben die lijken op het coronavirus. Vanaf september kan dat aantal oplopen. Al deze positief geteste mensen moeten binnen 24 uur worden gebeld om te starten met bron- en contactonderzoek. Bron- en contactonderzoek houdt in dat de GGD’en samen met de patiënt gaan uitzoeken waar deze besmet geraakt zou kunnen zijn en met wie er contact is geweest, zodat de GGD’en met deze mensen contact kunnen leggen om hen te waarschuwen en te adviseren.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top