Bellen met de overheid? 1 euro per gesprek

Bellen met de overheid? 1 euro per gesprek

by Ziptone
4 augustus 2023

De rijksoverheid kan tientallen miljoenen euro’s besparen op haar belkosten, mits burgers een toeslag gaan betalen van 1 euro per gesprek.

 

Het kabinet doet nog geen uitspraken over wenselijkheid en/of haalbaarheid, maar het ministerie van Financiën speelt wel met het idee van een extra toeslag. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.

Het idee is onderdeel van de zogenaamde ombuigingslijst van het ministerie van Financiën om kosten te besparen. Zo wordt geopperd de belastingtelefoon en het nummer van Rijkswaterstaat niet langer gratis te houden, maar een lokaal tarief voor de Belastingtelefoon en Rijkswaterstaat in te voeren en het invoeren van een eigen bijdrage van één euro per gesprek.

Wie betaalt de kosten?

Bij vrijwel alle rijksdiensten is het gebruikelijk dat de beller het lokaal tarief betaalt. Alleen bij het alarmnummer, de Belastingtelefoon en Rijkswaterstaat draait de overheid zelf op voor de kosten. Hierop kan bespaard worden door bellers zelf te laten betalen, en het rijk denkt daarmee op jaarbasis 8 miljoen euro in de kas te houden. Allereerst doordat bellers dan de telefoonkosten betalen, maar een bijkomend voordeel is dat dit mogelijk het aantal onnodige gesprekken doet afnemen, aldus de ambtenaren.

Eigen bijdrage

Een nog ingrijpendere vorm van ontmoedigingsbeleid dat Financiën oppert is de invoering van een eigen bijdrage van 1 euro per gesprek, bovenop het lokaal tarief. Naast de inkomsten die een eigen bijdrage oplevert is de verwachting dat ook hierdoor minder telefoongesprekken zullen plaatsvinden, wat leidt tot een besparing op de overheidsdienstverlening.

Naar verwachting levert dit een besparing op van 23 miljoen euro. Financiën noemt in haar toelichting geen nadelen van het ontmoedigingsbeleid, en stelt dat er inmiddels veel andere (digitale) contactmogelijkheden zijn. (Binnenlands Bestuur)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top