Algoritmetoezicht AP van start

Algoritmetoezicht AP van start

by Ziptone
17 januari 2023

Deze week hebben minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter AP) het startsein gegeven voor de nieuwe activiteiten van de AP, die een impuls moeten geven aan het toezicht op algoritmes.

 

Voor deze nieuwe, coördinerende en sector-overstijgende activiteiten richt de AP de nieuwe directie Coördinatie Algoritmes in. Volgens AP-voorzitter Wolfsen kunnen algoritmes grote impact hebben op mensenlevens en op onze samenleving. “Bijvoorbeeld of je wel of niet een lening krijgt, of je aan extra controle wordt onderworpen en of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Transparantie over het gebruik van algoritmes is daarom cruciaal om discriminatie en willekeur te voorkomen.”

Transparantie moet bijdragen aan de rechtsbescherming en het vertrouwen van mensen dat algoritmes en systemen met artificiële intelligentie aan publieke waarden voldoen, aldus de AP. De organisatie krijgt voor de nieuwe taak vanaf 2023 1 miljoen euro, oplopend naar structureel 3,6 miljoen euro in 2026. Het bestaande toezicht op algoritmes en artificiële intelligentie blijft intact. Dit toezicht ligt bij verschillende colleges, markttoezichthouders en rijksinspecties. Omdat algoritmes in alle sectoren te vinden zijn, is het van belang om overkoepelend in de gaten te houden wat de generieke en specifieke risico’s en effecten zijn van algoritmes. De AP heeft daarom samen met andere colleges, markttoezichthouders, rijksinspecties, stakeholders en experts het afgelopen jaar uitgewerkt hoe het algoritmetoezicht moet worden ingericht. (AP)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top