700.000 flexwerkers goed voor 2 miljard euro

700.000 flexwerkers goed voor 2 miljard euro

by Erik Bouwer
20 maart 2017

flexwerkers20 maart 2017 – De huidige flexibele schil van meer dan 700.000 flexwerkers werkzaam via intermediairs kan Nederland structureel 2 miljard euro opleveren. Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie die arbeidsmarktspecialist Brunel afgelopen week heeft gepubliceerd. De wetenschappelijke studie is uitgevoerd door Erasmus Research & Business Support (ERBS) in opdracht van Brunel. Al jaren stijgt het aantal flexibele contracten in Nederland. In 2002 had 25 procent van de werkzame beroepsbevolking geen vaste arbeidsrelatie voor onbepaalde tijd, in 2012 was dat 31 procent en momenteel 38,4 procent. Brunel heeft het onderzoek laten uitvoeren om vast te kunnen stellen welke voordelen en besparingen flexibele arbeid onder de streep oplevert voor Nederland. Het onderzoek concludeert dat deze kunnen optellen tot ten minste 2 miljard euro per jaar, ongeacht het nu slechter of beter gaat met de Nederlandse economie.

De studie van ERBS benoemt verschillende effecten van externe inhuur voor de Nederlandse economie. Er is een betere bezettingsgraad en lagere uitstroom- en instroomkosten bij groei en afname productie door een flexibele schil. In tijden van recessie kunnen bedrijven interen op de flexibele schil in plaats van op hun vaste medewerkers waardoor een ongewenste daling van de arbeidsproductiviteit, van de bezettingsgraad en de kosten van leegloop verder beperkt kunnen worden. Op de tweede plaats leidt minder ontslagprotectie tot productiviteitsstijging. Het herstel van de flexibele schil in de periode na een recessie draagt naar verwachting positief bij aan de productiviteitsontwikkeling. Doordat de flexibele schil minder ontslagprotectie geniet is de urgentie groter om de baan veilig te stellen. Dit draagt bij aan een 1 tot 2 procent hogere arbeidsproductiviteit van flexwerkers ten opzichte van vaste medewerkers. Daarnaast wijzen de onderzoekers op de lagere kosten van instroom en HR. Arbeidskosten die een organisatie kent, verschillen op een aantal aspecten aanzienlijk tussen medewerkers met vaste aanstelling en flexwerkers. Hierbij valt te denken aan besparing door uitbesteding van werving, selectie en administratie; besparing op kosten voor introductie en opleiding; besparing door het voorkomen en tijdig ingrijpen op de jaarlijkse 12 procent aan ‘mismatches’ tussen vacatures en professionals; alsook een steilere leercurve bij de flexibele arbeidskracht.

Dr. Job Hoogendoorn, onderzoeksleider bij Erasmus Research & Business Support: “De discussie over flexibele arbeid in Nederland moet meer op basis van feiten gevoerd worden.” Volgens Hoogendoorn is de toegankelijkheid tot die feiten nog te beperkt.

Human Resources
Top