Whispp zet fluisteren om in gesproken woord

Whispp zet fluisteren om in gesproken woord

by Ziptone
8 januari 2024

Personen die ernstig stotteren of personen met een stembeperking kunnen binnenkort gemakkelijker telefoneren met behulp van Whispp. Whispp een app die via AI fluisteren omzet in gesproken woord.

 

whisppDe app is ontwikkeld door Joris Castermans, die tot 2008 bij KPN werkte en vervolgens zelfstandig innovatieadviseur werd. Castermans zelf had als kind last van stotteren en ontdekte dat fluisteren het stotteren met 85% reduceert, omdat bij fluisteren de stembanden niet worden gebruikt. Deze bevinding werd ook door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Zijn bedrijf, opgericht begin 2019, helpt nu ook mensen met stemstoornissen ten gevolge van aandoeningen zoals spasmodische dysfonie, keelkanker, ALS en parkinson.

Whispp kan ook de voormalige stem van de gebruiker nabootsen, wat een snelle en krachtige verwerking vereist. Castermans, opgeleid als industrieel ontwerper, werkt samen met Akash Raj, een AI-student en nu CTO van Whispp, en een klein internationaal team.

De start-up heeft zijn financiering verkregen uit subsidies en bijdragen van vermogende ondernemers. Whispp, dat op het punt staat live te gaan, zal abonnementen aanbieden en hoopt samen te werken met telecombedrijven en instanties zoals het UWV om het product toegankelijk te maken voor werknemers met een stembeperking. (FD)

Lees het volledige artikel op FD.nl

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top