Werkgevers en werknemers: mismatch bij flexibel werken

Werkgevers en werknemers: mismatch bij flexibel werken

by Ziptone
12 oktober 2023

Ongeveer twee derde van de CEO’s denkt dat werknemers in de komende drie jaar weer fulltime naar kantoor gaan. Het grootste deel van de CEO’s vertrouwt op het inzetten van beloningen en promoties om de terugkeer naar de werkplek te stimuleren. Dat blijkt uit de nieuwste editie van CEO Outlook van KPMG onder meer dan 1.300 CEO’s van grote ondernemingen.

 

Nhlamu Dlomu, global head of people bij KPMG International, wijst erop dat hybride werken in de afgelopen drie jaar een positieve invloed heeft gehad op de productiviteit en dat veel medewerkers er een voorkeur voor hebben. Ze geeft aan dat ook andere onderzoeken steeds opnieuw aantonen dat de meeste werknemers niet voltijds willen terugkeren naar kantoor. Voor sommige werknemers is het verlies van deze flexibiliteit een reden om hun baan op te zeggen. CEO’s van grote ondernemingen zoals Amazon, Google, Meta, Citigroup en Lloyds stimuleren juist weer de terugkeer naar kantoor vanuit de overtuiging dat het samenbrengen van teams de creativiteit en samenwerking bevordert.

Ander onderzoek

flexibel werkenEen van de recente onderzoeken naar werkplekvoorkeuren is gedaan door Owl Labs onder 2.000 Nederlandse werknemers. In de State of Hybrid Work 2023: Nederland komt naar voren dat flexibel werken voor veel werkenden in Nederland een belangrijk argument in de keuze voor een werkgever is. Toch geeft ruim de helft van de werkenden aan dat hun bedrijf volledige aanwezigheid op kantoor verwacht, aldus een bericht op #HRTech Review, terwijl maar een klein deel (17%) dat ook echt wil. Uit het onderzoek van Owl Labs blijkt inderdaad dat als flexibel werken niet langer mogelijk is bij hun werkgever, 40% van de Nederlandse werknemers op zoek gaat naar een andere baan; ongeveer 6% neemt ontslag.

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers werkt op dit moment flexibel. Dat dat deel niet groter is, is volgens werknemers te wijten aan de werkgevers. Uit het onderzoek blijkt dat 45% van de werknemers denkt dat hun bedrijf hen verplicht om op kantoor te werken vanwege traditionele werkverwachtingen. Terwijl uit hetzelfde onderzoek naar voren komt dat 62% van de managers zegt dat hun teams productiever zijn wanneer ze hybride of op afstand werken.

Klantcontact

Ook in de klantcontactsector wordt ingezet op hybride werken, waarbij steeds meer werkgevers weer verwachten dat medewerkers een of twee dagen per week op kantoor zijn; sommige werkgevers hanteren het principe dat medewerkers de thuiswerkmogelijkheid moeten verdienen door het behalen van goede prestaties. (KMPG, #HRTech Review, Ziptone)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top