Virtuele assistent Cortana wordt uitgefaseerd

Virtuele assistent Cortana wordt uitgefaseerd

by Ziptone
9 augustus 2023

Microsoft had het al eerder laten doorschemeren, maar nu komt er echt een eind aan de werking en de ondersteuning van de Cortana-app. Vanaf augustus 2023 staakt Microsoft met het ondersteunen van Cortana in Windows als zelfstandige app. De productiviteitsassistent Cortana blijft wel beschikbaar in applicaties zoals Outlook mobiel en Microsoft Teams (mobiel en desktop).

 

cortanaGebruikers kunnen voortaan niet meer op het pictogram van Cortana klikken om de app te starten. Voor spraakgestuurde virtuele assistentie biedt Microsoft vanaf deze maand een aantal alternatieven, waaronder spraakbediening voor Windows 11, Bing voor het stellen van complexe vragen (via tekst of spraak) en natuurlijk Microsoft 365 Copilot, een AI-functie gebaseerd op ChatGPT die al je Microsoft 365-gegevens (van agenda, e-mails, chats tot documenten en meetings) gebruikt om je te helpen bij het maken, bewerken en delen van bestanden.

Cortana werd gelanceerd in 2015. In 2020 werd al besloten om Cortana vooral als productiviteitsoplossing te ontwikkelen, waarmee werd afgeweken van de koers van concurrenten Ggogle, Siri (Apple) en Alexa (AWS). De toepassing van spraakgestuurde virtuele assistenten lijkt wat meer naar de achtergrond te raken, hoewel Amazon nog steeds inzet op de verdere ontwikkeling van Alexa en ook Apple nog werkt aan de integratie van Siri in nieuwe besturingssystemen. (Microsoft/Ziptone)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top