Thuiswerken leidt tot toename mentale gezondheidsproblemen

Thuiswerken leidt tot toename mentale gezondheidsproblemen

by Ziptone
8 mei 2020

Het kabinet wil de maatregelen rondom Corona geleidelijk versoepelen zodat de economie weer op gang kan komen. Eén van de pijlers waar de strategie op rust, is dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven werken zolang dat kan. Het thuiswerken waartoe medewerkers de afgelopen maanden verplicht waren, eist echter zijn tol, zo blijkt uit verschillende bronnen.

Het ziekteverzuim liep in het eerste kwartaal op tot 5,2 procent, het hoogste verzuimpercentage sinds begin 2003. Dat is het hoogst sinds 17 jaar. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verzuimpercentage van 5,2 procent betekent dat er van elke duizend te werken dagen, er 52 dagen werden verzuimd door ziekte; de 5,2 procent is een gemiddelde over het hele kwartaal. De cijfers worden bevestigd door arbodiensten Arboned en HumanCapitalCare, die al in april constateerden dat het verzuim in het eerste kwartaal enorm toenam.

De onderzoekers geven niet aan of de stijgende cijfers te maken hebben met Corona-gerelateerde gezondheidsklachten of dat ze primair te maken hebben met de nieuwe thuiswerksituatie. Maar Linkedin constateert wel dat het aantal mentale problemen toeneemt, op basis van onderzoek onder meer dan 500 HR-professionals in Nederland. Vier op de tien HR-professionals ziet dat mentale gezondheidsproblemen toenemen bij werknemers die sinds de coronacrisis thuis aan het werk zijn.

Volgens de HR-professionals heeft de veranderde manier van werken – voor degene die de mogelijkheid hebben om thuis te kunnen werken – effect heeft op mentale gezondheidsproblemen zoals angst, burn-out, isolatie en eenzaamheid. Maar liefst 42% geeft aan dat deze problemen nu vaker voorkomen. Ook het digitale presenteïsme, het gevoel zo veel mogelijk online en beschikbaar te moeten zijn vanwege het thuiswerken, is volgens 45% van de HR-professionals aanwezig bij de werknemers.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top