Speechmatics pakt bias in spraakherkenning aan

Speechmatics pakt bias in spraakherkenning aan

by Ziptone
29 oktober 2021

Een Britse leverancier van spraakherkenningstechnologie stelt dat de eigen oplossing beter presteert in het begrijpen van stemmen van mensen met een afro-Amerikaanse afkomst dan de oplossingen van Google and Amazon. Speechmatics (gevestigd in Cambridge, Engeland) stelt uit te komen op een nauwkeurigheid van 83% voor afro-Amerikaanse stemmen, waar Microsoft 73% scoort, Amazon 69%, Google 69%, IBM 62% en Apple blijft hangen op 55%. Deze resultaten zijn afkomstig van onderzoek door Stanford University uit 2020. De foutmarge in woorden van Speechmatics zou uitkomen op 17% voor zwarte stemmen, terwijl Google en Amazon 31% van de woorden verkeerd zou begrijpen.

De kritiek op spraakherkenningstechnologie is dat de systemen worden getraind op beperkte datasets. Stephanie Hare, die de ethiek van AI onderzoekt, stelt dat spraaktechnologie al lange tijd te maken heeft met een bias in ras, gender en regionale accenten.

De technologie van Speechmatics is getraind op basis van 1,1 miljoen uur aan audio, afkomstig uit diverse bronnen. Overigens investeren grote techbedrijven nog doorlopend in spraakherkenning. Dit jaar nam Microsoft Nuance over voor 16 miljard dollar.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top