Provincie Noord Brabant heeft interne AI-chatbot

Provincie Noord Brabant heeft interne AI-chatbot

by Ziptone
15 februari 2024

Chatbot SammieProvincie Noord-Brabant heeft een chatbot opgetuigd op basis van AI die stikstofvragen van ambtenaren beantwoordt. Het gaat om een experiment, waarmee de provincie invulling geeft aan de oproep van het kabinet tot verantwoord experimenteren.

 

Het experiment is een van de acties die de provincie heeft ontplooid om meer datagedreven te werken – een oproep van de nieuwe CIO Marcel Thaens. Vanwege een grote hoeveelheid data over het stikstofdossier waarover de provincie beschikt, is gekozen voor een programma dat de impact van stikstof op de Natura-gebieden in Brabant realtime kan laten zien. Ambtenaren kunnen vragen stellen als ‘hoeveel koeien staan er in Reusel? Wat is het effect daarvan op het Natura-gebied Kempenland-West?’ De chatbot (genaamd Sammie) weet het antwoord en geeft de bijbehorende bronnen weer. Chatbot Sammie draait alleen lokaal binnen de provincie.

De provincie liep ook tegen praktische zaken aan. Zo bleek het niet mogelijk om Sammie als virtuele collega in Teams op te nemen, omdat de veiligheidsmaatregelen dat verhinderden.

Uitbreiding naar customer facing toepassingen

Onderzocht wordt of chatbot Sammie kan assisteren bij Woo-verzoeken (verzoeken van burgers, bedrijven of journalisten om openbaarmaking van informatie), bijvoorbeeld door persoonsgegevens zwart te lakken. Volgens de provincie is daarvoor onder meer vereist dat de metadatering verbeterd wordt.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top