Piekdrukte bij Stop it now! door zaak Sven Pichal

Piekdrukte bij Stop it now! door zaak Sven Pichal

by Ziptone
31 augustus 2023

Stop it now!De zaak Sven Pichal, die is opgepakt op verdenking van het bezit en verspreiden van kinderporno, zorgt voor overbelasting van Stop it now!, de Belgische hulplijn ter preventie van seksueel kindermisbruik. In twee dagen tijd waren er meer oproepen dan gemiddeld in een maand. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

 

Volgens criminologe Minne De Boeck, projectverantwoordelijk voor Stop it now! Is de hulplijn gewend aan een piek als kindermisbruik in het nieuws komt. Maar deze keer is het aantal oproepen ongezien.

De bellers zijn mensen die zich zorgen maken over hun eigen gedrag en op zoek zijn naar hulp, maar evengoed mensen die bezorgd zijn over het gedrag van iemand uit hun omgeving. “Het zijn zware casussen die we binnenkrijgen”, zegt De Boeck. “Het brengt toch wel wat teweeg. Mensen zien nu dat het minder een ver-van-ons-bedshow is dan we soms willen denken. Dat doet nadenken en maakt dat sommige mensen risicosignalen herkennen of bezorgdheden willen bevragen.”

Bellers krijgen bij Stop it now! een professional aan de lijn, die hen kan doorverwijzen naar verdere hulpverlening of op concrete vragen een antwoord kan bieden. Dat gebeurt vertrouwelijk en anoniem, al is er een noodprocedure als er een reëel ernstig risico is voor een slachtoffer. 

Slechts tien uur per week bereikbaar

De drukte legt ook meteen het pijnpunt van de hulplijn bloot: de lijn is elke week maar tien uur bereikbaar, en alleen op dinsdag, woensdag en vrijdag. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) kondigde gisteren aan dat ze het budget van de hulplijnen gericht op hulpverlening rondom misbruik zal versterken met 1,2 miljoen euro. Het gaat dan over de lijnen Nupraatikerover.be, 1712, Stop it now! en Autisme Chat, en online hulpverlening rond geestelijke gezondheid. “We weten nog niet wat dat heel concreet zal betekenen”, zegt Minne De Boeck. “Maar we signaleren al veel langer dat de hulplijn te beperkt open is.”

De Nederlandse hulplijn van Stop It Now! is daarentegen op alle dagen van de week bereikbaar tussen 09.00 en 22.00 uur.

(Het Nieuwsblad)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top