Overheidssteun voor minder zelfmoorden

Overheidssteun voor minder zelfmoorden

by Ziptone
23 juli 2018

Stichting 113 Zelfmoordpreventie krijgt jaarlijks twee miljoen euro extra subsidie. Staatssecretaris Blokhuis van VWS wil daarmee het aantal zelfdodingen en zelfmoordpogingen terugdringen. Vorig jaar stond de teller op 1917.

Met de nieuwe overheidssteun beschikt stichting 113 over 5,4 miljoen euro. Met dit bedrag kan de organisatie meer hulpverleners inzetten om mensen met suïcidale gedachten of gevoelens te helpen. De staatssecretaris benadrukte dat ook meer trainingen nodig zijn voor diverse doelgroepen, zodat ze signalen van zelfdoding sneller herkennen. Denk daarbij aan huisartsen, docenten en spoorwerkers.

Oudere tieners

Het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar nam toe van 48 in 2016 tot 81 in 2017. Binnen deze groep betreft het voornamelijk oudere tieners. Onder personen ouder dan 60 jaar is het aantal zelfdodingen juist afgenomen. Ruim 4 op de 10 zelfdodingen vinden plaats bij mensen van 40 tot 60 jaar. Dit meldde het CBS eerder deze maand.

“Het aantal suïcides onder de totale bevolking stabiliseert sinds 2013. Opmerkelijk is de toename onder jongeren”, aldus Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie. “We zien dit als een belangrijk en zorgwekkend signaal. En we willen daarom de onderste steen boven: wat speelde er bij deze jongeren?”

Werther-effect

“Mogelijk speelt de toegang en kwaliteit van (jeugd)zorg een rol, of een verandering in de beschikbare methoden waarop mensen een einde aan hun leven maken, of is er sprake van copycat-effect wat mogelijk veroorzaakt kan worden door het zogenaamde Werther-effect in de (social)media? (Het effect dat een sensationele publicatie over zelfmoord een golf van zelfmoorden teweegbrengt, red.) Het moet uitgezocht worden en we zullen meer onderzoek moeten doen naar hoe we deze jongeren kunnen helpen om veilig te blijven. En hoe ze de stap naar hoop en hulp kunnen zetten.”

Crisisgesprekken

113 voerde in 2017 meer dan 50.000 crisisgesprekken via telefoon en chat, ongeveer de helft van die gesprekken wordt gevoerd met jonge mensen onder de 30. “Naast de acute crisishulp die 113 verleent, ontwikkelden we speciale online therapie voor jongeren, die veel meer is toegesneden op de leefwereld van deze doelgroep.”

De staatssecretaris heeft hoge verwachtingen van de verhoogde subsidie. “113 Zelfmoordpreventie kan met het forse extra geld bijvoorbeeld veel senior hulpverleners opleiden, die op hun beurt veel meer juniors opleiden, die op hun beurt veel meer vrijwilligers begeleiden. Dat leidt er allemaal toe dat er veel meer gesprekken van hogere kwaliteit gevoerd kunnen worden met de mensen die hulp hard nodig hebben.”

Lees ook SENSOOR, HULPLIJN VOOR VOLWASSENEN, OVERBELAST

 

Human Resources
Top