OpenAI lanceert Voice Engine, pleit voor uitfaseren stembiometrie

OpenAI lanceert Voice Engine, pleit voor uitfaseren stembiometrie

by Ziptone
30 maart 2024

voiceOpenAI begeeft zich nu ook in de business van spraakgeneratie en digitale assistenten. Met de Voice Engine van OpenAI moet het mogelijk zijn een stem van een persoon te klonen. OpenAI zegt dat de verbeterde toepassing nog niet openbaar wordt gemaakt wegens veiligheidsoverwegingen.

 

Het bedrijf heeft ruim een week geleden een handelsmerkaanvraag voor Voice Engine ingediend. Met de nieuwe oplossing kan een stem worden nagebootst op basis van slechts 15 seconden audiomateriaal van een stem. OpenAI erkent dat het lanceren van de technologie een risico is in een verkiezingsjaar.

“Uitfaseren stemgebaseerde authenticatie”

“In lijn met onze benadering van AI-veiligheid en onze vrijwillige toezeggingen, kiezen we ervoor om deze technologie op dit moment vooraf te bekijken, maar niet op grote schaal vrij te geven,” aldus OpenAI. Het bedrijf wijst op zowel het potentieel ervan  als de noodzaak “om de maatschappelijke veerkracht te versterken tegen de uitdagingen die steeds overtuigender generatieve modellen met zich meebrengen.

OpenAI geeft expliciet aan dat bedrijven stemgebaseerde authenticatie als veiligheidsmaatregel voor toegang tot bankrekeningen en andere gevoelige informatie zouden moeten uitfaseren. De Nederlandse bank Van Lanschot is een van de ondernemingen die stembiometrie inzet. Een jaar geleden zei de bank de technologie van VALL-E niet als een probleem te zien. “De techniek waar wij gebruik van maken, gebruikt een verscheidenheid aan onderliggende elementen van de stem van een persoon. Deze elementen zijn vooralsnog niet te klonen.”

Vall-E van Microsoft

OpenAI is niet de eerste onderneming die voice-cloning technologie aanbiedt. Vall-E van Microsoft riep eerder al vragen op over mogelijke misbruikrisico’s. Uit een handelsmerkaanvraag die op 19 maart werd ingediend, blijkt echter dat OpenAI waarschijnlijk van plan is om zich op het gebied van spraakherkenning en digitale spraakassistenten te begeven. Uiteindelijk zou het verbeteren van dergelijke technologie OpenAI kunnen helpen om te concurreren met andere spraakproducten zoals Alexa van Amazon. (AP, OpenAI)

Featured, Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top