Online leeromgevingen doelwit van cyberaanvallen

Online leeromgevingen doelwit van cyberaanvallen

by Ziptone
9 september 2020

Vergeleken met vorig jaar zijn online leeromgevingen dit jaar aanzienlijk vaker het doelwit geweest van DDoS-aanvallen. De afgelopen maanden is het aantal aanvallen gericht op online educatieve omgevingen met 350 tot 500% gestegen, aldus de laatste cijfers van Kasperski.

Bij de aanvallen gaat het om platformen zoals Moodle, Zoom, edX, Coursera, Google Meet, Google Classroom en Blackboard. Daarbij heeft Zoom het vaakst te maken gehad met bedreigingen, gevolgd door Moodle.

Ook rapporteert Kasperski een stijging in het aantal meldingen van gebruikers van online leeromgevingen over phishing vanuit de platforms – waarbij gebruikers het risico lopen malware binnen te halen. Alleen al voor Zoom zijn tussen april en juni bijna 2.500 Zoom-gerelateerde domeinnamen geregistreerd waarvan Check Point Research uitzocht dat er minstens 32 een directe bedreiging bevatten en 320 verdacht. Ook voor Microsoft Teams en Google Meet zijn veel verdachte domeinnamen geregistreerd. Gebruikers die op zo’n domein terecht komen (bijvoorbeeld na een phishing e-mail) lopen de kans malware te downloaden of ongemerkt inloggegevens af te staan.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top